Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kennisverwerving door (bedrijfs)artsen voor de begeleiding van werknemers met Post-COVID en de rol van werkgever daarbij

Ilse van Leemkolk
Op TBV-online plaatsen we interessante onderzoeken van aios. Deze keer: Ilse van de Leemkolk, aios bedrijfsgeneeskunde, die een onderzoek deed met de centrale vraag: 'wat is de ervaring van (bedrijfs)artsen van een grote landelijke arbodienst omtrent kennisverwerving over de begeleiding van werknemers met Post-COVID?'

Auteur: Ilse van de Leemkolk, aios bedrijfsgeneeskunde
Onderzoeksbegeleider bij de SGBO: Judith Bos
Contact: i.vande.leemkolk@humancapitalcare.nl
Afronding: 30-12-2022

Sinds 2020 begeleiden (bedrijfs)artsen medewerkers met langdurige klachten na het doormaken van COVID-19, Post-COVID. Aanvankelijk waren er weinig informatiebronnen beschikbaar voor artsen. Het doel van dit onderzoek is om vast te stellen of de huidige manier van kennisverstrekking omtrent Post-COVID door de werkgever, een grote landelijke arbodienst, aan de daar werkzame artsen aangepast dient te worden en om in het geval van een nieuw ziektebeeld eventueel sneller te kunnen anticiperen op het gebied van kennisverstrekking. De centrale vraagstelling luidt: Wat is de ervaring van (bedrijfs)artsen van een grote landelijke arbodienst omtrent kennisverwerving over de begeleiding van werknemers met Post-COVID?

Voor dit kwantitatief beschrijvende onderzoek is een voor dit doel samengestelde digitale vragenlijst uitgezet onder (bedrijfs)artsen die op 1 januari 2020 in dienst waren bij een grote landelijke arbodienst.
Resultaten: De vragenlijst is ingevuld door 86 respondenten (responspercentage: 26,9%). Richtlijnen en protocollen worden in het geval van algemene kennisvergaring als meest bruikbaar ervaren. Bij Post-COVID betrof dit websites van onderzoeksinstituten. De meerderheid van de artsen (62,8%) geeft aan dat er mogelijkheden voor kennisverwerving omtrent Post-COVID vanuit de werkmaatschappij zijn aangereikt, voornamelijk middels het delen van artikelen of andere informatiebronnen. In het geval van een nieuw ziektebeeld gaat de voorkeur qua informatieverstrekking hier ook naar uit, evenals het attenderen op webinars of nascholingen.

De huidige manier van kennisverstrekking rond Post-COVID vanuit de werkgever sluit aan bij de voorkeur van de meeste artsen, namelijk middels het delen van artikelen of andere informatiebronnen en het attenderen op webinars of nascholingen. In het geval van een nieuw ziektebeeld waarbij een gerichte richtlijn nog ontbreekt maken artsen vooral gebruik van websites van onderzoeksinstituten. Door de meeste artsen wordt deze bron ook als meest bruikbaar ervaren.

Lees het hele onderzoek hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.