Re-integratie
Actuele onderwerpen op online NSPOH-symposium
Op 30 juni 2025 organiseerde de NSPO een online symposium waarop de resultaten gepresenteerd werden van het onderzoek van aios bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde. Er kwamen drie zeer actuele onderwerpen aan bod die ook buiten de bedrijfs-en verzekeringsgeneeskunde de gemoederen flink bezighouden: drugsgebruik, preventie en tuchtrecht. De coördinatie van het symposium lag in handen van Ariane Gennissen (bedrijfsarts en instituutsopleider bij NSPOH) en Angarath van der Zee (opleider onderzoek bij NSPOH). Referenten waren Suzanne van Hees (onderzoeker bij de HAN) en Rob Kok (instituutsopleider verzekeringsgeneeskunde NSPOH).
Pas op met juridische positie chronisch zieken
Een recente uitspraak van het Gerechtshof Den Haag1 maakte weer eens duidelijk dat bedrijfsartsen tijdens de (verzuim)begeleiding oplettend moeten zijn of een werknemer een chronische ziekte of handicap heeft.
Blik opmijnwerkers-nystagmus
Mijnarbeid vindt sinds mensenheugenis tot op de dag van vandaag wijdverspreid plaats. Het is één van de oudste menselijke activiteiten en een allang bestaande bron van beroepsziekten. Wat kunnen we in dit opzicht leren van de mijnbouw?
Herhaald verzuim door psychische klachten
In een systematische literatuurstudie is op verschillende niveaus in de werk- en niet-werkcontext onderzocht welke factoren de kans op herhaald verzuim vergroten of verminderen.2 Kennis hierover helpt om (ex-)werknemers met een verhoogd risico op herhaald verzuim te herkennen en beter te begeleiden.
Nieuw goud
Hoe vaak ben jij vandaag al afgedwaald van wat je echt wilde doen? We leven in een wereld van continue connectiviteit, waarin afleiding schuilt om iedere hoek.
Onze eindeloze to-dolijsten en overvolle agenda zijn een genadeloze spiegel van hoe het er in ons hoofd aan toegaat: we zitten voortdurend in de overdrive en onze focus is compleet zoek. Geen wonder dat stress- en burn-outcijfers pieken als nooit tevoren.
‘Werk is supermooie strategie om verschillen te verkleinen’
De wetenschapper die het begrip ‘Werk als medicijn' muntte. Maar ook degene die veel in gang zette met onderzoek naar de gezondheidsschade van asbest. Eind mei beëindigde prof. dr. ir. Lex Burdorf zijn loopbaan als hoogleraar Determinanten van Volksgezondheid met de afscheidsrede ‘De zin en onzin van preventie'.
Een andere kijk op burn-out-klachten bij zorgverleners
Ruben Heuven werkt bij het RIVM waar hij promotieonderzoek doet naar burn-out klachten onder zorgmedewerkers op populatieniveau. In het daarbij gehanteerde systeemperspectief wordt burn-out gezien als een emergent verschijnsel. Met andere woorden: niet de individuele klachten of oorzaken staan centraal, maar de manier waarop woon- en werkomstandigheden en maatschappelijke ontwikkelingen gezamenlijk leiden tot de prevalentie van burn-outklachten in de zorg.
Vermoeidheid zegt niet alles over cognitieve prestaties
Mentale of cognitieve duurbelastbaarheid, het vermogen om langdurig mentaal te presteren, wordt tot nu toe niet eenduidig gemeten via bestaande (neuropsychologische) tests en zelfrapportages. Volgens onderzoek van Fabienne van Vliet ontstaat hierdoor een beoordelingskloof.
Asielzoekers en vooral vrouwelijke migranten: een schat aan onbenut arbeidspotentieel
Wanneer migranten net zo veel zouden werken als Nederlanders, zou dat 330 duizend werkenden extra opleveren, zo blijkt uit onderzoek van de Adviesraad Migratie. Het aantal staat gelijk aan maar liefst driekwart van de openstaande vacatures.
Met een beperking sta je 1-0 achter
Nederland kent naar schatting zo’n twee miljoen mensen met een mentale of fysieke beperking. Onderzoek van de Universiteit Utrecht laat zien dat mensen uit deze omvangrijke doelgroep minder snel voor een sollicitatiegesprek worden uitgenodigd. De inclusieve arbeidsmarkt is dan ook nog ver weg, concludeert hoogleraar Lars Tummers.