Neurodiversiteit

Kwetsbare groepen

Volwaardig leven met autisme

Het mei-nummer van TBV is een special over neurodiversiteit. Op TBV-online besteden we de komende tijd ook extra aandacht aan dit onderwerp. In deze bijdrage geeft Antje Orgassa uitleg over de activiteiten van het lectoraat Volwaardig Leven met Autisme en over handige tools die dit lectoraat heeft ontwikkeld
Re-integratie

De dokter is zwanger

‘Wat wil je worden, dokter of moeder?’ vroeg iemand aan mij vlak voor ik ging studeren. Ik begreep de vraag niet zo goed. Ik was niet op de hoogte van het feit dat ik daartussen moest kiezen. ‘Als je nu moest kiezen,’ drong ze aan, ‘welke van de twee wordt het dan?’ Ik keek haar verbaasd aan. ‘Stel je diezelfde vraag aan mannen?’ Zij begreep niet wat ik vroeg.

Wat betekenen de termen ‘neurotypisch’ en ‘neurodivergent’?

Het volgende nummer van TBV is een special over neurodiversiteit. Op TBV-online besteden we de komende tijd ook extra aandacht aan dit onderwerp. Deze bijdrage van Akke Schuurmans en Marcel Hurkens over de terminologie die we gebruiken, het ontstaan ervan en de betekenis, vormt een mooie start.
Kennis en kwaliteit

Overgangsklachten: Nog veel te (h)erkennen op de werkvloer

Overgangsklachten beïnvloeden het werkvermogen van vrouwen en worden vaak onderschat. In dit interview gaan we dieper in op het MenoPause Consortium en de duurzame inzetbaarheid van werkende vrouwen.
Communicatie

Knoop in mijn maag voor dit spreekuur…

Bij de werkgevers die landelijk in het nieuws zijn met grensoverschrijdend gedrag werken ook bedrijfsartsen. Toen ik eind 2023 gevraagd werd om hiervoor als bedrijfsarts te komen werken had ik mijn bedenkingen. Ik wil namelijk dat werknemers in een veilige en gezonde omgeving kunnen werken. Ik gaf mijn bedenkingen het voordeel van de twijfel en ben gestart.

Werk leidt niet altijd tot meer bestaanszekerheid

Naar schatting leven ruim 1 miljoen Nederlanders in armoede, waaronder meer dan 200.000 ‘werkende armen’. Deze cijfers maken nog maar eens duidelijk dat betaald werk helaas niet altijd tot voldoende bestaanszekerheid leidt. Vooral werkenden met een flexibel arbeidscontract en zzp’ers hebben een verhoogd armoederisico, net als mensen met een migratieachtergrond.
Kennis en kwaliteit

Ambitie en welzijn: duel of duet?

Er is een toename van psychische klachten en ‘onwelzijn' onder jongeren. Het is echter nog niet goed duidelijk wat nu precies wordt verstaan onder ‘studentenwelzijn' en wanneer dit onder druk staat.
Kwetsbare groepen

Lang niet iedereen begrijpt informatie over sociale zekerheid

‘Socialezekerheidsvaardigheden', onthoud dat woord voor een spelletje Scrabble! Ik kwam het tegen in een artikel van Marco Boonstra en anderen.1 Zij omschrijven het als ‘de mate waarin individuen informatie over het socialezekerheidsstelsel kunnen verkrijgen, begrijpen en toepassen, gerelateerd aan de begrijpelijkheid van deze informatie'. Het gaat hierbij niet alleen om brieven en website-informatie, maar ook om de mondelinge uitleg door professionals.

Autisme: hoe duurzame inzet te verbeteren?

Alhoewel autisme een succesvolle en fijne loopbaan niet in de weg hoeft te staan, ervaren veel mensen met autisme belemmeringen bij het vinden en behouden van betaald werk. In dit focusgroeponderzoek onderzochten we wat belemmerende en bevorderende factoren zijn voor duurzame arbeidsparticipatie van mensen met autisme.
Preventie

Thuiswerken is extra uitdagend voor vrouwen 

Hoewel werken op afstand en hybride werk zowel kansen als risico's voor werknemers opleveren, worden vrouwen geconfronteerd met extra uitdagingen die vaak over het hoofd worden gezien. Dit blijkt uit onderzoek van het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk, EU-OSHA.

TBV-congres

Neurodiversiteit