Chronische ziekten
Ziekte van Dupuytren vermoedelijk werkgerelateerd
De Ziekte van Dupuytren, een bindweefselaandoening die kromstand van de vingers kan veroorzaken, is naar alle waarschijnlijkheid werkgerelateerd. Tot die conclusie komen onderzoekers van het UMCG en de universiteit van Oxford.
Driekwart long covid patiënten werkt niet of minder
De gevolgen van long covid (post-covid syndroom) op de gezondheid, sociale participatie en werk zijn groot. Patiënten hebben gemiddeld 18 gezondheidsklachten. Het merendeel is ernstig vermoeid, driekwart werkt niet (of minder) en kan sociale rollen minder vervullen. De vraag naar zorg is groot: gemiddeld raadpleegden patiënten zes zorgverleners.
Online inzetbaarheidstraining voor patiënten met infectieziekten
Op werkwijzer.nu kunnen patiënten met infectieziekten een online training volgen die hen ondersteunt bij werken en aan het werk blijven. Het gaat dan met name om mensen die kampen met bijvoorbeeld Q-koorts, corona of de ziekte van Lyme. De training is ontwikkeld door C-support en Q-support in samenwerking met de HAN en het Centrum Werk Gezondheid.
Driekwart long covid patiënten werkt niet of minder
De onderzoekers vinden dat patiënten meer ondersteuning moeten krijgen bij het vinden van de juiste zorg en zorgverlener(s). Het toewijzen van een casemanager en de komst van een expertisecentrum kunnen daaraan bijdragen. Vanwege de diversiteit aan klachten en problemen is ook een integrale aanpak nodig en betere multidisciplinaire samenwerking. Verbetering is nodig in samenwerking en […]
Ruim 1.200 Wia-beoordelingen vanwege corona. Merendeel arbeidsongeschikt
In de eerste negen maanden van 2022 heeft UWV in totaal 1239 WIA-beoordelingen uitgevoerd bij mensen met langdurige coronaklachten. In het merendeel van de gevallen zijn zij volledig arbeidsongeschikt verklaard.
De ontwikkeling van het metaboolsyndroom onder oudere werknemers: beroepsverschillen en de rol van gezondheidsgedrag
Er is sprake van een wereldwijde epidemie van het metaboolsyndroom (MetS). Dit vergroot het risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Mensen worden geclassificeerd met het metaboolsyndroom als zij drie of meer van de volgende componenten hebben: hypertensie, abdominale obesitas, verhoogde bloedglucose, verhoogde triglyceriden en verlaagd HDL-cholesterol. Wij onderzochten of de ontwikkeling van het metaboolsyndroom onder oudere werknemers verschilt per beroepsgroep en of gezondheidsgedrag de verschillen kan verklaren.
Long covid als beroepsziekte
Het virus SARS-CoV-2 kan de ziekte covid-19 veroorzaken. Zo'n 90 procent van de zorgmedewerkers die in de eerste golf (maart-juni 2020) covid-19 kregen, zegt na één jaar nog steeds klachten te hebben. Dit blijkt uit een FNV-enquête onder ruim 3600 medewerkers uit de sector zorg en welzijn.1
Interventie inleefstijl bij diabeticiin ploegendienst
Type 2 Diabetes (T2D) is een wereldwijd probleem met gevolgen op gezondheids-, maatschappelijk- en economisch niveau. 1 Werknemers in ploegendienst hebben een groter risico op het ontwikkelen van T2D, doordat zij vanwege onregelmatige diensten vaker ongezond eten en minder bewegen dan andere werknemers. 2 Onderzoek heeft aangetoond dat gepersonaliseerde leefstijlinterventies (gericht op voeding en beweging) de ziektelast voor werknemers met T2D kunnen verminderen.3,4
Helft nieuwe diabetespatiënten zonder medicatie door leefstijlverandering
De helft van de mensen met diabetes type 2 krijgt in het eerste jaar na de diagnose geen diabetesmedicatie voorgeschreven. Zorgverleners starten eerst met leefstijlbegeleiding als dat mogelijk is. Dit blijkt uit de Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.
Re-integreren en werken met een stoma
Tussen 2010 en 2013 heeft een uitgebreid onderzoek plaatsgevonden naar kwaliteit van leven van mensen met een stoma.3 Hieruit kwam naar voren dat een aantal sociaal-demografische en klinische variabelen een betere kwaliteit van leven voorspellen. Een daarvan was werkzaam zijn of vrijwilligerswerk doen. Werk zou bij stomapatiënten dus gestimuleerd moeten worden. Het is echter voorstelbaar […]