Chronische ziekten

Covid-19

WIA-beoordeling longcovidpatiënten rammelt

Jurist/verzekeringsarts Jim Faas en UWV-verzekeringsarts Nina Wijnands hebben op eigen initiatief WIA-beoordelingen van long covidpatiënten onderzocht. Uit hun onderzoek blijkt dat in driekwart van de onderzochte dossiers het eindoordeel onvoldoende was onderbouwd.

Netwerkbijeenkomst over werken met de gevolgen van kanker

UWV Eindhoven organiseerde onlangs een regionale netwerkbijeenkomst voor bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen. Thema was ‘Werken met de gevolgen van kanker(behandeling)'. De bijeenkomst werd door circa 90 deelnemers bijgewoond.
Preventie

Artrose-preventie staat nog in de kinderschoenen

Voor de behandeling van artrose zijn momenteel geen medicijnen of andere effectieve behandelingen beschikbaar. Daarom zou het volgens het Nivel goed zijn om in te zetten op de preventie van artrose. Uit onderzoek van de organisatie blijkt echter dat dit een lastige opgave is. Er zijn verschillende onbeantwoorde vragen, bijvoorbeeld hoe je mensen kunt motiveren […]
Covid-19

5% van de jongeren houdt langdurig klachten na coronabesmetting

Mensen die een coronabesmetting hebben gehad, kunnen nog lang last hebben van klachten, soms zelfs meerdere jaren. Bij volwassenen van 26 jaar en ouder gaat het hierbij om ruimt 3% en bij jongeren tussen de 12 en 25 jaar is dat ongeveer 5%. Ongeveer een derde van deze groepen mensen krijgt van de huisarts de diagnose post-COVID of Long COVID.

Gezondheidsraad: fibromyalgie verdient erkenning

Fibromyalgie is een belangrijk gezondheidsprobleem dat erkend dient te worden. De klachten en gevolgen ervan moeten serieus worden genomen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies dat is opgesteld op verzoek van de minister van VWS.
Covid-19

Schadelijke misvattingen over long-COVID ontleed: Geen ‘out of proportion’ maar ‘out of box’ denken bij patiënten met Long COVID

Wij hebben ons gestoord aan deze opstelling die wij herkennen als bekende oude dogma’s, die niet langer volgehouden kunnen worden in het licht van de huidige kennis over long-COVID. Door onvoldoende op de hoogte te zijn van dit ziektebeeld en van de actuele stand van de wetenschap doet hij patiënten ernstig tekort in zijn opstelling […]
Re-integratie

Kanker en werk

In dit kwalitatief pilot-onderzoek zijn (bedrijfs)artsen bevraagd naar hun gebruik, ervaren knelpunten en behoefte van de in 2019 geautoriseerde NVAB-richtlijn Kanker en werk.
Arbocuratieve zorg

Patiëntenfederatie: maak werk onderwerp van gesprek in de spreekkamer

Patiëntenfederatie Nederland vindt dat werk veel vaker onderwerp van gesprek moet zijn in de spreekkamer van huisarts en medisch specialist. ‘Het levert heel veel op als mensen met een ziekte of beperking in staat worden gesteld om te kunnen blijven werken, niet in de laatste plaats voor henzelf.’
Covid-19

‘Angst kan oorzaak én gevolg zijn’

Biopsychosociale factoren spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van long covid én het genezen ervan, blijkt uit onderzoek van verzekeringsarts Colin Cordemans. Zo zijn depressie en angst voorafgaand aan het doormaken van covid-19 goede voorspellers voor het ontwikkelen van langdurige klachten na covid-19. Empathie en geruststelling daarentegen, zijn cruciale componenten om patiënten naar herstel te begeleiden.
Re-integratie

Durven

Bewegen na de diagnose kanker? Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je kanker hebt heb je wel wat anders aan je hoofd dan bewegen. Toch is bewegen belangrijk bij het herstel.