Kennis en kwaliteit
Er zijn er twee jarig, hoera, hoera
Precies een eeuw geleden ging het TSG van start. Daarmee kreeg het vak sociale geneeskunde zijn eigen smoel. En een status. En een inhoud. Want tot dan toe was het niet zo duidelijk waar de sociale geneeskunde nou precies voor stond. Een blog van André Weel over dit belangrijke tijdschrift.
Langdurig vooroverbuigen voorspeller voor langdurig ziekteverzuim
Methoden en resultaten 944 medewerkers (93% handarbeiders) werden uitgenodigd voor accelerometrie-metingen van de rug en het bovenbeen (1-6 werkdagen) om de mate van vooroverbuigen (>30° en >60°) tijdens het werk te meten. Werknemers werden daarna 4 jaar vervolgd in een nationaal register om te screenen op langdurig ziekteverzuim (>6 weken aanhoudend ziekteverzuim). Het risico op […]
Vitaliteitsstudie
Covid-19 heeft ons eraan herinnerd dat immuniteit en vitaliteit essentieel zijn voor gezonde en productieve medewerkers. In een gezamenlijke studie hebben DSM Nederland, Zilveren Kruis en Just2BFit onderzocht hoe een vitaliteitsprogramma #Boostyourimmunity - gericht op verbetering van immuniteit en vitaliteit door middel van gezonde leefstijl, voedingstraining en voedingssupplementen - algemene en specifieke parameters beïnvloedt.
Mentaal weerbaar
De wegwijzer Burn-out en mentale weerbaarheid geeft een overzicht van persoonlijke, organisatorische en maatschappelijke factoren die bijdragen aan een burn-out en ook welke ertegen beschermen.
Onderzoek nutteloos?
Als uit onderzoek blijkt dat een specifieke chemotherapie een betere vijfjaarsoverleving heeft dan de gebruikelijke therapie, dan past een oncoloog deze toe. Als uit onderzoek blijkt dat een bepaalde operatietechniek minder complicaties geeft, dan zullen de meeste chirurgen deze gebruiken. Als uit onderzoek blijkt dat een vragenlijst naar ervaren belemmeringen zowel de cliënt als de verzekeringsarts helpt bij de beoordeling dan wordt die vragenlijst snel ingezet. Toch?
VG-dagen 2022
De Verzekeringsgeneeskundige Dagen van november 2022: een mijlpaal, omdat het maximum aantal haalbare deelnemers bereikt werd. Enkele kernboodschappen worden hieronder beschreven.
Werken met taakdelegatie
Werken met taakdelegatie moet. Anders wordt de weg naar uitvoerbare en toekomstbestendige sociale zekerheid een lange lijdensweg. Hoe kan de verzekeringsgeneeskundige praktijk verbeteren met taakdelegatie? En wat betekent het voor de corebusiness, het claimbeoordelen?
Online inzetbaarheidstraining voor patiënten met infectieziekten
Op werkwijzer.nu kunnen patiënten met infectieziekten een online training volgen die hen ondersteunt bij werken en aan het werk blijven. Het gaat dan met name om mensen die kampen met bijvoorbeeld Q-koorts, corona of de ziekte van Lyme. De training is ontwikkeld door C-support en Q-support in samenwerking met de HAN en het Centrum Werk Gezondheid.
Welvarendste Nederlanders leven bijna 25 jaar langer in goede gezondheid
De meest welvarende mannen leven gemiddeld 25 jaar langer dan de minst welvarende mannen. Bij vrouwen is het verschil iets kleiner: gemiddeld 23 jaar. Dit meldt het CBS op basis van bevolkings-, inkomens-, vermogens- en gezondheidsstatistieken. Volgens de gegevens brengen 65-jarigen bovenaan de welvaartsladder naar verwachting gemiddeld ook 7 jaar (vrouwen) tot 8 jaar (mannen) langer in goede gezondheid door.
Linda Battes wint lezersonderzoek-actie
Met het invullen van de lezersenquête maakten deelnemers kans op een weekendje weg, inclusief diner. Uit de deelnemers is een winnaar getrokken: verzekeringsarts en bedrijfsarts in opleiding Linda Battes van UpHealth. Zij krijgt de prijs binnenkort uitgereikt. De resultaten van het lezersonderzoek worden momenteel bewerkt. Later kun je op tbv-online.nl meer hierover lezen.