Kennis en kwaliteit
Een derde zorgmedewerkers wordt blootgesteld aan kankerrisicofactoren
Onderzoek van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) werpt nieuw licht op de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen onder werknemers in de Europese zorgsector. De "Workers’ Exposure Survey" (WES), die in 2023 werd afgerond, laat zien dat bijna een derde van de zorgmedewerkers (29,5%) in de week voorafgaand aan het onderzoek blootgesteld was aan ten minste één van de 24 geïdentificeerde kankerrisicofactoren.
Actuele onderwerpen op online NSPOH-symposium
Op 30 juni 2025 organiseerde de NSPO een online symposium waarop de resultaten gepresenteerd werden van het onderzoek van aios bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde. Er kwamen drie zeer actuele onderwerpen aan bod die ook buiten de bedrijfs-en verzekeringsgeneeskunde de gemoederen flink bezighouden: drugsgebruik, preventie en tuchtrecht. De coördinatie van het symposium lag in handen van Ariane Gennissen (bedrijfsarts en instituutsopleider bij NSPOH) en Angarath van der Zee (opleider onderzoek bij NSPOH). Referenten waren Suzanne van Hees (onderzoeker bij de HAN) en Rob Kok (instituutsopleider verzekeringsgeneeskunde NSPOH).
Meer bewegen is niet altijd beter
Waarom zou je als werkende in een lichamelijk zwaar beroep in je vrije tijd nog actief moeten zijn? Bart Cillekens schreef er een proefschrift over dat hij begin dit jaar aan de Vrije Universiteit Amsterdam verdedigde.
De WHO-richtlijn over lichamelijke activiteit en sedentair gedrag stelt dat bewegen goed is en meer bewegen beter. De minimale wekelijkse dosis voor volwassenen is 150 minuten (2,5 uur) aan matig intensieve lichamelijke activiteit. Te denken valt aan wandelen, fietsen, dansen of tuinieren. En bij voorkeur twee tot drie keer per week spier- en botversterkende oefeningen en balanstraining. Waarom zou je dan als werkende in een lichamelijk zwaar beroep in je vrije tijd nog actief moeten zijn?
FCE: wel of niet?
De functionele capaciteitenevaluatie (FCE) wordt in de praktijk nauwelijks door bedrijfsartsen benut. De vraag is waarom dit zo is.
Van bevlogen hygiënisten tot geregistreerde medisch specialisten voor arbeid en gezondheid
Het vakgebied Arbeid en Gezondheid kent een lange en rijke geschiedenis. André Weel en Jurjen Breedijk, beide bedrijfsarts en curator bij het Trefpunt Medische Geschiedenis Nederland op Urk, werken aan een Canon waarin deze geschiedenis in enkele tientallen bijdragen wordt samengevat. Deze teksten worden te zijner tijd gebundeld in een boek (de 'Canon voor Arbeid en Gezondheid'), maar verschijnen daarvoor al op TBV-online.
SGBO slotdagsymposium over zware beroepen
Op de laatste onderwijsdag voor de zomer organiseert de SGBO traditiegetrouw een Slotdagsymposium, bedoeld voor aios bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde en hun praktijkopleiders. Het thema was dit jaar ‘zware beroepen, pak je rol’.
Vermoeidheid zegt niet alles over cognitieve prestaties
Mentale of cognitieve duurbelastbaarheid, het vermogen om langdurig mentaal te presteren, wordt tot nu toe niet eenduidig gemeten via bestaande (neuropsychologische) tests en zelfrapportages. Volgens onderzoek van Fabienne van Vliet ontstaat hierdoor een beoordelingskloof.
Arbeid en gezondheid in het oude Egypte
Het vakgebied Arbeid en Gezondheid kent een lange en rijke geschiedenis. André Weel en Jurjen Breedijk, beide bedrijfsarts en curator bij het Trefpunt Medische Geschiedenis Nederland op Urk, werken aan een Canon waarin deze geschiedenis in enkele tientallen bijdragen wordt samengevat. Deze teksten worden te zijner tijd gebundeld in een boek (de tijd 'Canon voor Arbeid en Gezondheid'), maar verschijnen daarvoor al op TBV-online.
Een ontdekkingsreis in kunstmatige intelligentie
Arts in opleiding tot bedrijfsarts Juliën Rezek schrijft voor TBV een serie blogs over AI in de zorg. Hij houdt zich veel met het onderwerp bezig en denkt ook na over de implicaties. 'Wat gebeurt er als we die vernieuwingen klakkeloos omarmen zonder ze goed te begrijpen?'
TNO start ‘Expertisecentrum Zwaar Werk’
Bij het vaststellen van wat zwaar werk is, spelen veel factoren mee. Bijvoorbeeld nachtwerk en de mate van fysieke, cognitieve, psychosociale en omgevingsbelasting. Het expertisecentrum beoordeelt of de gekozen functies of werkzaamheden op de juiste manier zijn geselecteerd en geeft advies aan cao-partijen. Die bepalen vervolgens zelf wie in aanmerking komen voor de RVU-regeling. TNO […]