Kennis en kwaliteit
Van bevlogen hygiënisten tot geregistreerde medisch specialisten voor arbeid en gezondheid
Het vakgebied Arbeid en Gezondheid kent een lange en rijke geschiedenis. André Weel en Jurjen Breedijk, beide bedrijfsarts en curator bij het Trefpunt Medische Geschiedenis Nederland op Urk, werken aan een Canon waarin deze geschiedenis in enkele tientallen bijdragen wordt samengevat. Deze teksten worden te zijner tijd gebundeld in een boek (de 'Canon voor Arbeid en Gezondheid'), maar verschijnen daarvoor al op TBV-online.
SGBO slotdagsymposium over zware beroepen
Op de laatste onderwijsdag voor de zomer organiseert de SGBO traditiegetrouw een Slotdagsymposium, bedoeld voor aios bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde en hun praktijkopleiders. Het thema was dit jaar ‘zware beroepen, pak je rol’.
Vermoeidheid zegt niet alles over cognitieve prestaties
Mentale of cognitieve duurbelastbaarheid, het vermogen om langdurig mentaal te presteren, wordt tot nu toe niet eenduidig gemeten via bestaande (neuropsychologische) tests en zelfrapportages. Volgens onderzoek van Fabienne van Vliet ontstaat hierdoor een beoordelingskloof.
Arbeid en gezondheid in het oude Egypte
Het vakgebied Arbeid en Gezondheid kent een lange en rijke geschiedenis. André Weel en Jurjen Breedijk, beide bedrijfsarts en curator bij het Trefpunt Medische Geschiedenis Nederland op Urk, werken aan een Canon waarin deze geschiedenis in enkele tientallen bijdragen wordt samengevat. Deze teksten worden te zijner tijd gebundeld in een boek (de tijd 'Canon voor Arbeid en Gezondheid'), maar verschijnen daarvoor al op TBV-online.
Een ontdekkingsreis in kunstmatige intelligentie
Arts in opleiding tot bedrijfsarts Juliën Rezek schrijft voor TBV een serie blogs over AI in de zorg. Hij houdt zich veel met het onderwerp bezig en denkt ook na over de implicaties. 'Wat gebeurt er als we die vernieuwingen klakkeloos omarmen zonder ze goed te begrijpen?'
TNO start ‘Expertisecentrum Zwaar Werk’
Bij het vaststellen van wat zwaar werk is, spelen veel factoren mee. Bijvoorbeeld nachtwerk en de mate van fysieke, cognitieve, psychosociale en omgevingsbelasting. Het expertisecentrum beoordeelt of de gekozen functies of werkzaamheden op de juiste manier zijn geselecteerd en geeft advies aan cao-partijen. Die bepalen vervolgens zelf wie in aanmerking komen voor de RVU-regeling. TNO […]
Sinds een dag of 2 – de Bedrijfsgeneeskundige dagen 2025
Op 8 en 9 mei werd het congrescentrum Papendal het toneel van de jaarlijkse Bedrijfsgeneeskundige dagen. De belangstelling was zó groot, dat het op donderdag bijna uit zijn voegen barstte: overvolle zalen, sponsoren die met minder vierkante meters moesten doen, en deelnemers die elkaars schouder als schrijftafel gebruikten. De boodschap was duidelijk: bedrijfsgeneeskunde leeft.
Kennis, gedachten en attitudes ten aanzien van pijn aan het bewegingsapparaat bij blue collar workers in de scheepsbouw
Op TBV-online plaatsen we interessante onderzoeken van aios. Deze keer: arts in opleiding tot bedrijfsarts Katharina Harms, met een kwalitatief onderzoek naar welke kennis, gedachten en attitudes ten aanzien van pijn aan het bewegingsapparaat leven bij blue collar workers in de scheepsbouw.
Tijd voor evaluatie van de wet op de medische keuringen?
Voor klachten of vragen over aanstellingskeuringen kunnen werknemers, maar ook bedrijfsartsen en werkgevers terecht bij de Commissie Klachten Aanstellingskeuringen (CKA). De commissie is onderdeel van de Sociaal Economische Raad en ziet toe op naleving van de Wet op de medische keuringen en het daaruit voortvloeiende Besluit aanstellingskeuringen. Jaarlijks gaat het om slechts een handvol klachten […]
Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk
Sinds 2003 organiseert de International Labour Organization (ILO) de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Dit jaar vindt die plaats op 28 april. Het thema is 'Gezondheid en veiligheid: de rol van AI en digitalisering op de werkvloer'.