Covid-19

Minder angst- of depressiegevoelens onder Nederlandse bevolking

Afgelopen jaar had 42 procent van de Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder angst- of depressiegevoelens. Dat is een daling ten opzichte van 2022, maar nog altijd hoger dan in de jaren voor corona. Onder vrouwen komen angst- of depressiegevoelens meer voor dan onder mannen. 
Covid-19

WIA-beoordeling longcovidpatiënten rammelt

Jurist/verzekeringsarts Jim Faas en UWV-verzekeringsarts Nina Wijnands hebben op eigen initiatief WIA-beoordelingen van long covidpatiënten onderzocht. Uit hun onderzoek blijkt dat in driekwart van de onderzochte dossiers het eindoordeel onvoldoende was onderbouwd.
Covid-19

5% van de jongeren houdt langdurig klachten na coronabesmetting

Mensen die een coronabesmetting hebben gehad, kunnen nog lang last hebben van klachten, soms zelfs meerdere jaren. Bij volwassenen van 26 jaar en ouder gaat het hierbij om ruimt 3% en bij jongeren tussen de 12 en 25 jaar is dat ongeveer 5%. Ongeveer een derde van deze groepen mensen krijgt van de huisarts de diagnose post-COVID of Long COVID.
Covid-19

Schadelijke misvattingen over long-COVID ontleed: Geen ‘out of proportion’ maar ‘out of box’ denken bij patiënten met Long COVID

Wij hebben ons gestoord aan deze opstelling die wij herkennen als bekende oude dogma’s, die niet langer volgehouden kunnen worden in het licht van de huidige kennis over long-COVID. Door onvoldoende op de hoogte te zijn van dit ziektebeeld en van de actuele stand van de wetenschap doet hij patiënten ernstig tekort in zijn opstelling […]
Covid-19

‘Angst kan oorzaak én gevolg zijn’

Biopsychosociale factoren spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van long covid én het genezen ervan, blijkt uit onderzoek van verzekeringsarts Colin Cordemans. Zo zijn depressie en angst voorafgaand aan het doormaken van covid-19 goede voorspellers voor het ontwikkelen van langdurige klachten na covid-19. Empathie en geruststelling daarentegen, zijn cruciale componenten om patiënten naar herstel te begeleiden.
Beroepsziekten

Psychische aandoeningen meest gemelde beroepsziekten in 2022 

In 2022 meldden bedrijfsartsen bijna 3000 beroepsziekten. Psychische aandoeningen, aandoeningen van het bewegingsapparaat en luchtwegaandoeningen door (post)covid-19 zijn het meest gemeld. Dit blijkt uit de kerncijfers beroepsziekten 2023 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCVB).

Vitaliteitsstudie

Covid-19 heeft ons eraan herinnerd dat immuniteit en vitaliteit essentieel zijn voor gezonde en productieve medewerkers. In een gezamenlijke studie hebben DSM Nederland, Zilveren Kruis en Just2BFit onderzocht hoe een vitaliteitsprogramma #Boostyourimmunity - gericht op verbetering van immuniteit en vitaliteit door middel van gezonde leefstijl, voedingstraining en voedingssupplementen - algemene en specifieke parameters beïnvloedt.
Covid-19

Driekwart long covid patiënten werkt niet of minder 

De onderzoekers vinden dat patiënten meer ondersteuning moeten krijgen bij het vinden van de juiste zorg en zorgverlener(s). Het toewijzen van een casemanager en de komst van een expertisecentrum kunnen daaraan bijdragen. Vanwege de diversiteit aan klachten en problemen is ook een integrale aanpak nodig en betere multidisciplinaire samenwerking. Verbetering is nodig in samenwerking en […]
Covid-19

Ruim 1.200 Wia-beoordelingen vanwege corona. Merendeel arbeidsongeschikt

In de eerste negen maanden van 2022 heeft UWV in totaal 1239 WIA-beoordelingen uitgevoerd bij mensen met langdurige coronaklachten. In het merendeel van de gevallen zijn zij volledig arbeidsongeschikt verklaard.
Covid-19

Long covid als beroepsziekte

Het virus SARS-CoV-2 kan de ziekte covid-19 veroorzaken. Zo'n 90 procent van de zorgmedewerkers die in de eerste golf (maart-juni 2020) covid-19 kregen, zegt na één jaar nog steeds klachten te hebben. Dit blijkt uit een FNV-enquête onder ruim 3600 medewerkers uit de sector zorg en welzijn.1

TBV-congres

Covid-19