Covid-19

Covid-19

Long covid verantwoordelijk voor aanzienlijk deel van totale ziekteverzuim

Oval verstaat onder longcovidpatiënten mensen die langer dan twaalf weken ziek zijn als gevolg van hun besmetting. Van deze mensen is dertig procent een jaar later nog steeds ziek. Uit de cijfers van Oval blijkt verder dat circa veertig procent van de longcovidpatiënten binnen zes maanden weer aan het werk is en zeventig procent binnen […]
Covid-19

Beroepsziekte long-covid vooral bij zorgmedewerkers

Long-covid kan aangemerkt worden als beroepsziekte wanneer is aangetoond dat de persoon in kwestie in de werksetting besmet is geraakt met het virus. Van de bijna 120 gemelde gevallen betreft het 50 medewerkers die werkzaam zijn in de zorg en nog eens 34 die actief zijn als (vak)specialist op het gebied van gezondheidszorg. De meldingen […]
Covid-19

Hoge verzuimcijfers door corona: is het wat het lijkt te zijn?

Naar aanleiding van recente verzuimcijfers en de rol die corona daarin speelt, neemt verzekeringsarts Wim Otto stelling: Langdurig thuiswerken lijkt de drempel tot ziekmelden te verlagen.
Covid-19

Hoge verzuimcijfers door corona: is het wat het lijkt te zijn?

Naar aanleiding van recente verzuimcijfers en de rol die corona daarin speelt, neemt verzekeringsarts Wim Otto stelling. Langdurig thuiswerken lijkt de drempel tot ziekmelden te verlagen.
Covid-19

Werkgevers aansprakelijk gesteld voor gevolgen covid-besmetting

TBV-online besteedde recent al aandacht aan het feit dat covid en long covid ook als beroepsziekte en zelfs als bedrijfsongeval kunnen worden aangemerkt. Het gaat dan met name om verpleegkundigen, ambulancemedewerkers, politie- en brandweermensen die door en tijdens hun beroepsuitoefening met het virus werden geïnfecteerd. Het feit dat covid infectie ook een beroepsziekte of bedrijfsongeval […]
Covid-19

‘Als alle long-COVID-patiënten arbeidsongeschikt worden is dat een complete ramp voor…

De Gezondheidsraad heeft long-COVID onlangs erkend als post-covidsyndroom. De erkenning op zich is winst, maar door het ontbreken van goede definities, oorzaken en zorgpaden is de diagnose niet altijd evident. Verzekeringsartsen hebben het hier lastig mee, want de stroom long-COVID-patiënten voor een WIA-beoordeling neemt toe en de medisch dossiers van bedrijfsartsen zijn niet altijd compleet.
Covid-19

Positieve aspecten van de coronacrisis

Bedrijfsarts Henk Hennink ziet ook voordelen van de coronacrisis en hoopt dat we sommige lessen mee kunnen nemen naar de toekomst. Deze column werd geschreven kort voor de recente coronamaatregelen werden afgekondigd. De strekking van dit artikel verandert daardoor niet.
Covid-19

Covid-19 als katalysator van burn-out

Burn-outklachten worden veelvuldig beschreven bij met name hulpverleners die vanwege langdurige en bovenmatige inzet de gevolgen van de coronacrisis hebben trachten te weerstaan, verzachten of behandelen5. Veel van het nu beschikbare onderzoek is gericht op de gevolgen van Covid-19 voor de algemene bevolking. In hoeverre mensen met een psychische kwetsbaarheid meer of anders lijden is […]
Covid-19

Bedrijfsarts: pak je rol als adviseur coronabeleid

Wij stellen dat in voorkomende situaties de bedrijfsarts moet adviseren dat niet-gevaccineerden het werk niet mogen verrichten. Vanaf deze zeepkist geven we enige handvatten voor de bedrijfsarts. Hopelijk wordt de bedrijfsarts hiermee wat assertiever.
Covid-19

“Werkgevers en werknemers hebben iets heel groots laten liggen”

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong gaf onlangs een interview aan Trouw, waarin ze stelt dat ze tegen de wens van sommige werkgevers is om medewerkers zonder test- of vaccinbewijs niet toe te laten op de werkvloer. Bedrijfsarts Jaap Maas reageert hierop in dit interview met TBV-online. Hij stelt dat het belangrijk is dat werkgevers eerst naar hun RI&E gaan kijken.

TBV-congres

Covid-19