Covid-19

Eigen belangenvereniging voor long covid patiënten

Mensen met langdurige klachten na corona hebben nu hun eigen patiëntenorganisatie: PostCovid NL. De oprichting is een initiatief van Longfond en vervangt het patiëntenplatform ‘coronaplein.nu’. 
Covid-19

RVS-advies: ga ruimhartig om met werkenden met long covid 

Er moet ruimhartig worden omgegaan met werkenden die langdurige klachten na covid hebben, en in het bijzonder met zorgpersoneel dat in de frontlinie heeft gestaan tijdens de pandemie. Dat stelt de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) in het advies ‘(Maat)werk bij langdurige klachten na covid’. Dit maatwerk is nodig om deze groep te erkennen, te steunen en te behouden op de arbeidsmarkt.
Covid-19

Belangenvereniging voor long covid patiënten

Voor het groeiend aantal long covid patiënten heeft het Longfonds onlangs een eigen patiëntenorganisatie opgericht: PostCovid NL. Hiermee brengt Longfonds de ondersteuning voor mensen met long covid  onder in een organisatie met een eigen naam en gezicht.
Covid-19

Meeste long covid patiënten volledig arbeidsongeschikt

Zo’n 85 procent van de zieke werknemers met langdurige coronaklachten die voor een WIA-beoordeling bij UWV terechtkomen, krijgt een arbeidsongeschiktheidsuitkering toegekend. In het merendeel van de gevallen zijn zij volledig arbeidsongeschikt verklaard. Dat blijkt uit de eerste analyse van de WIA-beoordelingen van cliënten met coronaklachten als hoofddiagnose sinds het begin van de pandemie tot en met mei 2022.
Covid-19

Helft van de patiënten houdt langdurige klachten na coronabesmetting

Drie maanden na besmetting met het coronavirus meldt vrijwel de helft van de mensen nog één of meerdere langdurige klachten, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en reukverlies. Dit blijkt uit de tussentijdse resultaten van het LongCOVID-onderzoek van het RIVM.
Covid-19

Nachtwerkers hebben meer kans op corona

Mensen die soms of regelmatig ’s nachts werken hebben 37% meer kans om positief te testen op het coronavirus dan mensen die alleen overdag werken. Dat blijkt uit RIVM-onderzoek in Noord-Nederland in het eerste jaar van de corona-epidemie. De onderzoekers hielden rekening met verschillen tussen nachtwerkers en mensen die alleen overdag werken, zoals verschillen in beroep, thuiswerken en contact met anderen tijdens het werk.
Covid-19

Long covid verantwoordelijk voor aanzienlijk deel van totale ziekteverzuim

Oval verstaat onder longcovidpatiënten mensen die langer dan twaalf weken ziek zijn als gevolg van hun besmetting. Van deze mensen is dertig procent een jaar later nog steeds ziek. Uit de cijfers van Oval blijkt verder dat circa veertig procent van de longcovidpatiënten binnen zes maanden weer aan het werk is en zeventig procent binnen […]
Covid-19

Beroepsziekte long-covid vooral bij zorgmedewerkers

Long-covid kan aangemerkt worden als beroepsziekte wanneer is aangetoond dat de persoon in kwestie in de werksetting besmet is geraakt met het virus. Van de bijna 120 gemelde gevallen betreft het 50 medewerkers die werkzaam zijn in de zorg en nog eens 34 die actief zijn als (vak)specialist op het gebied van gezondheidszorg. De meldingen […]
Covid-19

Hoge verzuimcijfers door corona: is het wat het lijkt te zijn?

Naar aanleiding van recente verzuimcijfers en de rol die corona daarin speelt, neemt verzekeringsarts Wim Otto stelling: Langdurig thuiswerken lijkt de drempel tot ziekmelden te verlagen.
Covid-19

Hoge verzuimcijfers door corona: is het wat het lijkt te zijn?

Naar aanleiding van recente verzuimcijfers en de rol die corona daarin speelt, neemt verzekeringsarts Wim Otto stelling. Langdurig thuiswerken lijkt de drempel tot ziekmelden te verlagen.

TBV-congres

Covid-19