Psychische aandoeningen
Gevoel doet ertoe
Hoe vaak gebeurt het niet dat mensen klachten ervaren in hun lichaam en vele onderzoeken ondergaan waarbij er geen afwijkingen gevonden worden? Best vaak is het vermoeden. Zij worden vaak quasi gerustgesteld en hen wordt gezegd dat het dan tussen de oren zit of dat ze ermee moeten leren leven.
Minder angst- of depressiegevoelens onder Nederlandse bevolking
Afgelopen jaar had 42 procent van de Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder angst- of depressiegevoelens. Dat is een daling ten opzichte van 2022, maar nog altijd hoger dan in de jaren voor corona. Onder vrouwen komen angst- of depressiegevoelens meer voor dan onder mannen.
Samenwerking zorgt voor beter resultaat en meer werkplezier
‘Samenwerken begint met de ander kennen’, zei NVAB-voorzitter Boyd Thijssens recent in zijn column in Medisch Contact. De beroepsvereniging van psychologen neemt deze uitgestoken hand aan: het NIP nodigt met name bedrijfsartsen uit voor het symposium "Samen Sterk: Samenwerken aan mentale gezondheid in organisaties". ‘De column was voor ons de inspiratie om dit symposium te organiseren’, vertelt Caroline Horikx, arbeid- en gezondheidspsycholoog en gedragswetenschappelijk docent aan de huisartsenopleiding van de Radboud Universiteit.
Nieuwe Werkwijzer Gegevensuitwisseling psycholoog en bedrijfsarts
De NVAB heeft samen met het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) de Werkwijzer Gegevensuitwisseling tussen psycholoog en bedrijfsarts ontwikkeld. De werkwijzer verduidelijkt de randvoorwaarden voor de informatie-uitwisseling tussen de twee beroepsgroepen.
Re-integreren is: aansluiten bij de werking van het brein
Wat gebeurt er in het brein als je ziek wordt en hoe kun je daarop als bedrijfs- en verzekeringsarts inspelen om de kans op terugkeer en behoud van werk zo groot mogelijk te maken? Nieuwe kennis vanuit de emotie-neurowetenschappen geeft daarop een antwoord.1-6
Moeite met sociale regels
Antisociale persoonlijkheidsproblematiek kan leiden tot problemen op het werk en daarmee tot contacten met bedrijfs- en verzekeringsartsen. Door rekening te houden met de specifieke kenmerken van deze doelgroep, kunnen zij bijdragen aan re-integratie en agressie en uitval voorkomen.
Invloed van stigmatisering
Het was prof. dr. Evelien Brouwers, buitenlands jurylid op de publieke verdediging 30 april 2024 te Gent, die TBV attent maakte op deze PhD uit de economie én psychologie. En terecht, want in het 258 pagina's tellende doctoraatsmanuscript lazen wij relevante boodschappen voor de arbeidsarts.
Type vangnet-situatie sterkste voorspeller
Bijna de helft van de ziekmeldingen in de vangnetpopulatie bij het UWV is vanwege psychische klachten. Vaak blijven deze cliënten langdurig ziekgemeld en stromen zij door naar de WIA, terwijl bekend is dat passende werkhervatting kan bijdragen aan het welbevinden. Het is daarom belangrijk om cliënten met een verhoogd risico op langdurig verzuim vroegtijdig te herkennen. Vervolgens kunnen Ziektewet-professionals begeleiding inzetten om functioneel herstel en werkhervatting te bevorderen.
Mentaliserend vermogen en het vermogen om kennis van anderen te vertrouwen; belangrijke interpersoonlijke factoren
Recent onderzoek laat zien dat interpersoonlijke factoren, in de vorm van mentaliserend vermogen en vertrouwen op informatie van anderen een grote rol spelen in welzijn en functioneren. Bedrijfsartsen en verzekeringsgeneeskundigen zijn gebaat bij herkenning en hantering van deze factoren en dit verdient daarom een plek in scholing en intervisie. Rob Hoedeman praat ons bij.
Gezondheidsraad: fibromyalgie verdient erkenning
Fibromyalgie is een belangrijk gezondheidsprobleem dat erkend dient te worden. De klachten en gevolgen ervan moeten serieus worden genomen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies dat
is opgesteld op verzoek van de minister van VWS.