Arbocuratieve zorg

Beroepsziekten

Promotieonderzoek naar preventie beroepsgerelateerde huidkanker

Mensen die in de buitenlucht werken hebben een twee tot drie keer hoger risico om huidkanker te ontwikkelen.Anne Keurentjes promoveerde onlangs aan de UvA op haar onderzoek naar vroege signalering en preventie van beroepsgerelateerde huidkanker.
Arbocuratieve zorg

26% meer verzuim onder jongere zorgmedewerkers 

Het ziekteverzuim onder jonge werknemers in de zorgsector is in een jaar tijd sterk gestegen. Vanaf het derde kwartaal 2021 tot en met het tweede kwartaal van dit jaar, steeg het verzuim met meer dan een kwart. Dit meldt pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM.
Arbocuratieve zorg

Expertisecentrum gevaarlijke stoffen van start

Afgelopen zomer is Lexces, expertisecentrum voor de preventie en beoordeling van beroepsziekten door blootstelling aan gevaarlijke stoffen, officieel van start gegaan. Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten is één van de vijf kennispartners. Het Lexces speelt ook een rol bij de regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB). Deze regeling gaat in op 1 januari 2023.
Beroepsziekten

Ongezonde arbeidsomstandigheden bagagepersoneel Schiphol

De afgelopen dagen is er veel te doen geweest over de arbeidsomstandigheden van bagagemedewerkers op de luchthaven Schiphol. Uit onderzoek van de NOS en Nieuwsuur blijkt dat bagage- en vrachtbedrijven hun personeel te zwaar werk laten uitvoeren, terwijl de inspectie had geëist dat dat na 2009 niet meer zou gebeuren.
Arbocuratieve zorg

Hoofdpijn en werk thema op NVVG Najaarsledenvergadering

Op de NVVG Najaarsledenvergadering van 6 oktober 2022 gaat het wetenschappelijke programma over ‘hoofdpijn en werk’. Neuroloog Willem Oerlemans en re-integratiecoach Alex Schonewille verzorgen ieder een presentatie over dit onderwerp, dat een grote impact op het werk kan hebben.

Datagedreven werken

Tijdens mijn coschap interne geneeskunde, in een ver verleden, beklaagde een internist zich om het feit dat het verrichten van de echoscopie terecht was gekomen bij de echoscopisten en niet bij de internisten. Hij was van mening dat de internisten daar de slag gemist hadden, wat voorkomen had kunnen worden als ze zich al eerder […]
Re-integratie

Re-integreren en werken met een stoma

Tussen 2010 en 2013 heeft een uitgebreid onderzoek plaatsgevonden naar kwaliteit van leven van mensen met een stoma.3 Hieruit kwam naar voren dat een aantal sociaal-demografische en klinische variabelen een betere kwaliteit van leven voorspellen. Een daarvan was werkzaam zijn of vrijwilligerswerk doen. Werk zou bij stomapatiënten dus gestimuleerd moeten worden. Het is echter voorstelbaar […]

Is beroepsmatige lichamelijke inspanning gezond?

Voor een groot deel van de beroepsbevolking is werk echter de primaire bron van lichamelijke inspanning. De relatie tussen beroepsmatige lichamelijke inspanning en cardiovasculaire mortaliteit is minder uitgebreid onderzocht en de uitkomsten zijn niet consistent. Cillekens en collega’s voerden een systematische review uit van de literatuur die de relatie tussen beroepsmatige lichamelijke inspanning en cardiovasculaire […]
Arbocuratieve zorg

Helft werknemers in overgang ondervindt hinder op werk

In 2021 gaven 173 duizend vrouwelijke werknemers aan dat overgangsklachten weleens van invloed op hun werk waren. Dit komt overeen met 55 procent van alle vrouwelijke werknemers in de overgang. Bij 8 procent speelde dit dagelijks, 9 procent had er wekelijks last van.

‘Het is als bedrijfsarts belangrijk om te weten of vrouwen tegen…

TBV-online besteedt de eerste helft van 2022 extra aandacht aan genderspecifieke geneeskunde en werk. Emeritus-hoogleraar Carel Hulshof heeft zich ook met onderzoek naar genderverschillen bezig gehouden, onder andere bij het  opstellen van evidence-based richtlijnen.