Arbocuratieve zorg
Ach, die mannen…
Hoewel de toepassing ervan nog achterblijft komt er mondjesmaat meer kennis beschikbaar over sekse- en genderverschillen in ziekte en gezondheid en wordt er gepleit voor een meer gendersensitieve geneeskunde.1 Ook in dit tijdschrift wordt af en toe aandacht besteed aan man-vrouwverschillen met betrekking tot de aard en de beleving van en de omgang met klachten en symptomen van werkgerelateerde aandoeningen zoals burn-out of hart- en vaatziekten.2,3
Patiëntenfederatie: maak werk onderwerp van gesprek in de spreekkamer
Patiëntenfederatie Nederland vindt dat werk veel vaker onderwerp van gesprek moet zijn in de spreekkamer van huisarts en medisch specialist. ‘Het levert heel veel op als mensen met een ziekte of beperking in staat worden gesteld om te kunnen blijven werken, niet in de laatste plaats voor henzelf.’
Ongeschikt voor militaire dienst
Bij verzuim van een militair loopt het re-integratietraject op basis van de Wet verbetering poortwachter (Wvp) in tijd parallel aan het militaire geneeskundig onderzoek (MGO). Dit artikel legt bloot dat geschiktheid voor reguliere (civiele) arbeid niet noodzakelijkerwijs betekent dat betrokkene kan terugkeren naar eigen (militaire) werkzaamheden.
Vaker posttraumatische stressstoornis door pandemie
In het najaar van 2022 had 3,7% van de volwassenen in Nederland last van een (vermoedelijke) posttraumatische stressstoornis. Bij de helft van deze mensen werden de klachten veroorzaakt door heftige gebeurtenissen direct gerelateerd aan de coronapandemie.
Gehoorverlies
Hoe kun je met gehoorverlies aan het werk blijven? Qua onderzoek is dat behoorlijk onontgonnen terrein. Hanneke van der Hoek-Snieders promoveerde erop.
Verzuim door tenniselleboog
Draaien van de arm: bij hoe vaak per dag spreek je van 'hoge blootstelling op werk' en 'kans op arbeidsgebonden overbelastingsletsel van de laterale epicondylitis of tenniselleboog'? Dr. Paul Kuijer en collega's vatten het uitgebreide artikel hieronder samen.
Ziekte van Dupuytren vermoedelijk werkgerelateerd
De Ziekte van Dupuytren, een bindweefselaandoening die kromstand van de vingers kan veroorzaken, is naar alle waarschijnlijkheid werkgerelateerd. Tot die conclusie komen onderzoekers van het UMCG en de universiteit van Oxford.
Hand- en polsaandoeningen: Starten met niet-chirurgische behandeling zou de standaard moeten zijn
Tijdens het aankomend TBV-congres op 15 maart 2023, zal prof. dr. Ruud Selles onder meer uitgebreid ingaan op de terugkeer naar werk bij pols-hand aandoeningen. Hij kan daarbij putten uit een database met meer dan 150.000 behandeluitkomsten.
Arbeidsrisico’s tijdens re-integratie
Een directeur van een zorginstelling ontwikkelde psychische klachten tijdens haar re-integratie. Pesten en procedurele onrechtvaardigheid waren vastgestelde risicofactoren in de werksituatie. Juridische bemiddeling moest het opgetreden probleem oplossen.
Interventie in leefstijl bij diabetici in ploegendienst
Type 2 Diabetes (T2D) is een wereldwijd probleem met gevolgen op gezondheids-, maatschappelijk- en economisch niveau. 1 Werknemers in ploegendienst hebben een groter risico op het ontwikkelen van T2D, doordat zij vanwege onregelmatige diensten vaker ongezond eten en minder bewegen dan andere werknemers. 2 Onderzoek heeft aangetoond dat gepersonaliseerde leefstijlinterventies (gericht op voeding en beweging) de ziektelast voor werknemers met T2D kunnen verminderen.3,4