Opleiding en registratie

Meer extramurale artsen nodig: extramurale opleiding en -praktijk versterken

In het veranderende zorglandschap zijn meer extramurale artsen nodig, voor meer preventie, meer nadruk op functioneren en participeren van mensen in hun eigen leefomgeving, meer zorg in de directe woon- en werkomgeving, en terugdringen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Dat vraagt om aanpassing van de basisopleiding geneeskunde, de vervolgopleidingen, en de praktijk.

‘Private financiering bedrijfsartsenopleiding is recept voor rampspoed’

In de rapportage constateert het Capaciteitsorgaan voor de komende jaren een afnemend aanbod van bedrijfsartsen, vooral door pensionering. Hier staat een forse onvervulde vraag tegenover. En die neemt door onder meer langer doorwerken, een diverse beroepsbevolking en grotere kans op ziekte en ongevallen alleen maar verder toe. De conclusie ligt voor de hand: er moeten […]

‘We zijn misschien niet zichtbaar genoeg’

Dr. Lutgart Braeckman, professor aan de Universiteit van Gent, is sinds kort programmadirecteur van de interuniversitaire opleiding tot arbeidsarts in Vlaanderen. Aan het begin van het nieuwe academisch jaar vroegen we haar naar de laatste ontwikkelingen. 

Hoe blijft bijna afgestudeerde VA geboeid?

UWV kampt al jaren met een tekort aan verzekeringsartsen.1 In 2020 zijn zelfs meer artsen weggegaan dan er bijgekomen zijn.2 Dit is een ongewenste situatie. De hoofdredenen om UWV te verlaten als (verzekerings)arts (VA) zijn pensionering en een andere baan.3 Als redenen voor het kiezen van ander werk worden het gemis aan persoonlijke aandacht, werkdruk, administratieve last en ICT genoemd.

Aandacht voor arbeid en gezondheid

De website ‘De andere dokter’ maakte een rondje langs de velden en interviewt  onderwijscoördinatoren sociale geneeskunde van verschillende medische faculteiten. In hoeverre besteden zij in hun curriculum al aandacht aan arbeid & gezondheid? En wat zijn de plannen voor de toekomst?

‘Dit vak verdient beter’

Hoe kwam je in Nederland terecht? ‘Ik ben in 1982 geboren. In 1995 wilde ik mijn geboorteland Vietnam verlaten. Dat was toen een heel ander land dan nu, met veel minder vrijheid en maar één politieke partij. In 1997 kwam ik in Nederland aan als AMA: alleenstaande minderjarige asielzoeker. Pleegouders had ik niet. Ik werd […]

Bedrijf- en verzekeringsartsen in opleiding presenteren hun onderzoek bij de NSPOH

Op dinsdag 10 mei 2022 presenteerden zes bedrijfsartsen en twee verzekeringsartsen in opleiding bij de NSPOH hun onderzoek. Het was een boeiende dag. Er was aandacht voor beroepsziekten, gezondheid onder defensiepersoneel en samenwerkingsvraagstukken.

Aios in opleiding presenteren hun onderzoek

Op 14 februari presenteerden elf aios bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde de voorlopige bevindingen van hun onderzoek in het kader van hun opleiding tot bedrijfs- of verzekeringsarts bij de NSPOH.

Op weg naar 1500 co’s per jaar

De deelnemers aan de bijeenkomst bespraken mogelijke oplossingen voor de knelpunten en gaven adviezen voor een nieuwe invulling van het coschap. De bijeenkomst gaf veel input voor de werkgroep en praktische inzichten die meteen al door individuele bedrijfsartsen ingezet kunnen worden. Kijk hier voor meer informatie over coschappen problematiek en mogelijke oplossingen.
Kennis en kwaliteit

Perfectionisme onvoldoende erkend als risicofactor voor burn-out

Perfectionisten, mensen met hoge normen en waarden of controlebehoefte lopen een verhoogde kans om door burn-out uit te vallen. Het risico op uitval wordt echter nog onvoldoende erkend, vindt psychiater dr. Arjan Schröder. Tijdens het aankomende TBV-congres spreekt hij onder meer over de relatie tussen perfectionisme en burn-out.

TBV-congres

Opleiding en registratie