Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RIVM pleit voor aanscherping beoordelingseisen gewasbeschermingsmiddelen

Diederik Wieman
Er zijn aanpassingen nodig in de toelatingseisen waarmee gewasbeschermingsmiddelen beoordeeld worden en de richtlijnen die daarvoor gelden. Dit om mogelijke gezondheidseffecten van deze middelen beter te kunnen aantonen. Dat adviseert het RIVM na onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Er zijn aanwijzingen dat mensen die in het verleden lang aan gewasbeschermingsmiddelen hebben blootgestaan, zoals land- en glastuinbouwwerkers, een grotere kans hebben om neurodegeneratieve ziekten als parkinson en alzheimer te krijgen. Deze aandoeningen zouden daarmee aangemerkt kunnen worden als beroepsziekten. Maar ook omwonenden lopen waarschijnlijk een hoger risico.

In de Volkskrant reageert Bas Bloem (hoogleraar neurologie van het Radboudumc, niet betrokken bij het RIVM-rapport) zeer verheugd op het advies. Meer dan door ouderdom en leefstijl is volgens hem de explosieve groei van parkinson het gevolg van ‘alle rotzooi’ waaraan we ons blootstellen. Het bewijs dat boeren en omwonenden meer risico lopen op parkinson is volgens hem overweldigend. “Ondertussen krijgen ook jij en ik het binnen via ons eten. De gevonden hoeveelheden zijn altijd onder de norm, is de reactie van de industrie voor bestrijdingsmiddelen en de landbouwsector. Dit komt omdat de normen niet kloppen”, zegt Bloem in het artikel.

Om ervoor te zorgen dat gewasbeschermingsmiddelen veilig zijn voor mens, dier en milieu, worden ze uitgebreid getest. Maar uit het RIVM-onderzoek blijkt dat met de huidige toelatingseisen een deel van de informatie ontbreekt die nodig is om zo’n effect aan te kunnen tonen. De huidige testen kunnen onvoldoende duidelijk maken of een stof kleine veranderingen in de hersenen kunnen veroorzaken waardoor aandoeningen als parkinson kunnen ontstaan. Het RIVM adviseert in de toelatingseisen en testrichtlijnen duidelijker te beschrijven welke effecten moeten worden onderzocht en welke methoden daarvoor nodig zijn. In Europa wordt door diverse instanties onderzoek gedaan naar de risico’s van gewasbeschermingsmiddelen op het zenuwstelsel. Het RIVM adviseert ook om al die kennis te bundelen. Dit kan zorgen voor betere kennis over deze effecten.

 

Lees hier een eerder in TBV verschenen artikel over dit onderwerp.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.