Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tips over een duurzaam en positief verzuimbeleid

Redacteur Katrien Mortelmans las het boek Verzuim, maak er werk van! van Dr. Bart Teuwen. 'Dr. Teuwen pleit in essentie voor het duurzaam aanhouden van een warm-zakelijke dialoog. Hoe? Door te investeren in onderling vertrouwen tussen leidinggevende en werknemer.'

Dr. Bart Teuwen begon zijn loopbaan als huisarts. Vervolgens ging hij aan de slag als bedrijfsarts en directielid bij een arbodienst. Nadien werd hij actief in België bij de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming ‘Mensura’. Vandaag is hij CEO van Certimed – België’s grootste organisatie voor controle op kortdurend verzuim dat tevens bedrijven bijstaat bij een positief verzuimbeleid. Door die diverse werkervaringen kan Teuwen parallellen trekken over de landsgrenzen heen: van de wet Poortwacher in Nederland naar het Belgische ziektebriefje geschreven door de behandelend arts en de Belgische controlearts die vervolgens de legitimiteit van datzelfde ziektebriefje aan het ziekbed nagaat.

Naslagwerk

Op woensdagavond 21 september 2022 lanceerde Dr. Teuwen zijn boek Verzuim, maak er werk van! in Antwerp Expo. Hij schreef het naslagwerk voor leidinggevenden en bestuurders. Voor de Nederlandse bedrijfs-of verzekeringsarts geeft het boek niettemin een waardevolle blik over de grens.

Bart Teuwen

Hoe kijken de zuiderburen aan tegen verzuim? U leest over het principe van gewaarborgd inkomen oftewel de loondoorbetaling door de Belgische werkgever. Dat duurt meestal 1 maand – jawel, u leest het correct: in België gaat het over 1 maand, niet 1 of 2 jaar. De bundel illustreert wit, grijs, zwart en roze verzuim. U krijgt een overzicht van mogelijke procedures tijdens de werkfase, tijdens de verzuimfase en tijdens de hervattingsfase. Ook de re-integratie initiatieven die de arbeidsarts kan nemen worden toegelicht.

Ons enige punt van kritiek op de bundel zijn de verzuimcijfers: met de Covid-pandemie in 2020-2022 waren die plots van een heel andere orde van grootte: het geïncludeerde cijfermateriaal gaat daarom maar tot 2019, net voor de start van de SARS-COV-2 pandemie. Wie recente verzuimcijfers uit België wil kennen, moet zich elders toe wenden.

Warm-zakelijke dialoog

Het naslagwerk is opgebouwd rond 5 hoofdstukken. Dr. Teuwen pleit in essentie voor het duurzaam aanhouden van een warm-zakelijke dialoog. Hoe? Door te investeren in onderling vertrouwen tussen leidinggevende en werknemer. Teuwen gaat voor een beleidsmatige aanpak om te werken aan inzetbaarheid. De auteur stigmatiseert of problematiseert arbeidsongeschiktheid en verzuim niet. Hij reikt handvaten aan. Pagina 134 leert je om te gaan met een leidinggevende die in weerstand biedt, die geen zin heeft in verzuimgesprekken.

De 160 pagina’s hardcover met heldere tabellen en praktijkkaders leest gemakkelijk weg. Talrijke quotes werken als blikvangers: ‘Het zelfgekozen verzuimgedrag ontstaat niet plotsklaps. De medewerker groeit naar die keuze toe’, en ‘Als de CEO het verzuimbeleid niet mee uitdraagt, dan is dat verzuim van de CEO’. En een humoristische toets wordt toegevoegd met waargebeurde anekdotes zoals van de medewerker die een ziektebriefje binnenbrengt omdat die thuis voor een zieke hond wil zorgen. Tot slot is het een mooi felgroen hebbeding dat niet misstaat als professioneel presentje.

Verzuim. Maak er werk van! Een praktische gids voor een duurzaam positief verzuimbeleid’ verscheen bij Pelckmans en kost € 25,-

Auteur

Katrien Mortelmans is redacteur van TBV

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.