Het doel van deze studie was inzicht te vergaren in de intrinsieke redenen voor vrouwen om te willen blijven werken of juist te stoppen met werken, voor aanvang van behandeling nadat zij de diagnose borstkanker hadden gekregen, om ze op deze wijze beter te kunnen ondersteunen in de re-integratie, in het behoud van werk en daarmee van de kwaliteit van leven.
Negen semigestructureerde interviews zijn uitgevoerd bij vrouwen die in de afgelopen vijf jaar hun behandeling voor borstkanker (grotendeels) hebben afgerond. Alle interviews zijn opgenomen, uitgeschreven en geanalyseerd. Alle interviews zijn door twee onderzoekers gecodeerd en in samenspraak is er een codeboek geschreven.
Houvast
Belangrijke factoren die eraan bijdragen dat vrouwen hun werk willen vasthouden zijn onder andere het zich niet zomaar willen overgeven aan de ziekte, het werken zien als houvast in hun leven, maar ook het voelen van de financiële noodzaak. Belangrijke factoren die maakten dat vrouwen het werk staakten na de diagnose, zijn onder andere voorrang willen geven aan hun gezondheid, de aard van het werk, geen aandacht voor werk bij het behandelteam en door de intensiteit van diagnostiek en behandeling, waardoor geen ruimte voor werk wordt ervaren. Verder geven veel vrouwen aan dat ze meer handvatten of begeleiding nodig hadden bij re-integratie na gedeeltelijke of volledige uitval.
De uitkomsten van deze studie laten zien dat er verschillen zijn of en in welke mate vrouwen ruimte ervaren voor re-integratie en werk nadat zij de diagnose borstkanker hebben gekregen. Zowel intrinsieke factoren, ziektegerelateerde factoren als werkgerelateerde factoren en invloeden van de omgeving spelen hierin een rol. Deze kunnen veranderen in de verschillende fasen van behandeling en daarna. Voor een goede kwaliteit van zorg en begeleiding is een proactieve rol van de behandelaar en bedrijfsarts wenselijk, waarbij er aandacht is voor behoud van autonomie van de vrouw en er regelmatig geëvalueerd wordt.