Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Belgische bedrijven worden beboet bij een te hoog verzuim

Edelhart Kempeneers
In 2022 heeft de Belgische regering, onder leiding van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke, een plan ingevoerd gericht op het verminderen van langdurig ziekteverzuim in bedrijven. Dit initiatief, dat vooral focust op bedrijven met een hoog aantal langdurig zieke werknemers, heeft geleid tot het opleggen van boetes aan 173 bedrijven, met een totale waarde van 1,38 miljoen euro.
©Siphotography / Getty Images / iStock

Het aantal langdurig zieken in België is al jarenlang aan het stijgen. Eind 2022 waren er al meer dan een half miljoen mensen inactief. In België geldt een korte periode van gewaarborgd loon voor arbeidsongeschikte werknemers. De werkgever moet slechts één maand het loon van de werknemer doorbetalen. Na deze maand komt de werknemer in aanmerking voor een uitkering vanuit het ziekenfonds. Dit kan leiden tot minder druk voor werkgevers om actief te investeren in de re-integratie van werknemers, vergeleken met Nederland.

Het beleid van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke is bedoeld om werkgevers te stimuleren om actiever bij te dragen aan het voorkomen van langdurige ziektes en het bevorderen van een gezonde bedrijfscultuur. De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) heeft een gedetailleerde analyse uitgevoerd om bedrijven te identificeren die significant hogere aantallen langdurig zieke werknemers hebben dan gemiddeld in hun sector. Bedrijven die de norm overschreden, kregen boetes die kunnen oplopen tot 2,5% van hun totale loonmassa. De gemiddelde boete bedraagt ongeveer 8.000 euro. De opgehaalde gelden worden geïnvesteerd in preventie-initiatieven. Daarnaast ontvingen 290 werkgevers een waarschuwing.

Specifieke uitdagingen in sectoren

Sectoren zoals de schoonmaak, woonzorgcentra en ziekenhuizen ervaren een hogere uitval. Factoren zoals blootstelling aan gevaarlijke stoffen of de impact van de coronacrisis worden aangeduid als mogelijke oorzaken. Toch benadrukt de overheid dat goede praktijken in deze sectoren aantonen dat hoge uitval niet onvermijdelijk is. Er is hierbij ook een belangrijke rol weggelegd voor bedrijfsartsen, in het bevorderen van een gezonde werkomgeving en het voorkomen van langdurige ziektes. De focus ligt op vroegtijdige identificatie van risicofactoren en het ontwikkelen van strategieën voor preventie en snellere re-integratie in de arbeidsmarkt. Deze aanpak van de Belgische overheid is een poging om het groeiende probleem van langdurige ziekte onder werknemers aan te pakken. Door bedrijven financieel verantwoordelijk te stellen, hoopt men een positieve verandering in de bedrijfscultuur en preventieve maatregelen te stimuleren. De effectiviteit van deze aanpak en de respons van bedrijven blijft een punt van aandacht en discussie.

Verder lezen?

HLN – 1,3 miljoen extra in het laatje van de overheid: 173 bedrijven krijgen een boete omdat er te veel personeelsleden langdurig ziek thuis zitten

De Specialist – 173 bedrijven -ook ziekenhuizen- krijgen boete omdat te veel personeel ziek is 

Dr. Edelhart Kempeneers is arbeidsarts en medisch directeur van Attentia. Contact: edelhart.kempeneers@attentia.be

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.