Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Contactdermatitis bij OK-assistenten, anesthesiemedewerkers en anesthesiologen

Lotte van den Oord
De prevalentie contactdermatitis onder zorgmedewerkers in Nederland ligt tussen de 12 en 65% (1). Contactdermatitis kan lijden tot productiviteitsverlies, verzuim of arbeidsongeschiktheid. Wat is de situatie in het UMC Amsterdam? Lotte van den Oord bracht het in kaart.

Het doel

Onderzoeksdoelen; 1) Het vaststellen van de puntprevalentie en jaarprevelantie. 2) Het bepalen van de invloed van contactdermatitis op werkproductiviteit en de dagelijkse activiteiten.

Het middel

Een prevalentiestudie werd uitgevoerd onder operatiekamerassistenten, anesthesiemedewerkers en anesthesiologen. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cod.14371 Het vond plaats in het Amsterdam UMC tussen 1 juni 2022 en 20 juli 2022. De data werden verzameld met de vragenlijst van de NVAB richtlijn contacteczeem (figuren 1 en 2). Medewerkers met een atopische constitutie of klachten van contactdermatitis werden uitgenodigd voor het handeczeemspreekuur.

Figuur 1: NVAB richtlijn Contacteczeem

https://nvab-online.nl/richtlijnen/richtlijnen-NVAB/richtlijn-contacteczeem

U vindt er (gratis en toegankelijk):

* Richtlijn Contacteczeem: preventie, behandeling en begeleiding (NVAB 2020)

* Achtergronddocument Contacteczeem: preventie, behandeling en begeleiding (NVAB 2020)

* Vragenlijst Signalering Contacteczeem (excel inclusief puntentelling)

* Vragenlijst Signalering Contacteczeem: Toelichting en Beslissingstabel

* Photographic Guide for Severity of Hand Eczema

 

Figuur 2: NVAB vragenlijst inschatting van het risico en klachten van contactdermatitis

Het resultaat

In totaal werden 269 medewerkers geïncludeerd. De totale puntprevalentie van contactdermatitis was 7,8%; 95% CI: 4,9-11,7. De jaarprevalentie was 28,3%; 95% CI: 23,0-34,0. De puntprevalentie onder operatiekamerassistenten, anesthesiemedewerkers en anesthesiologen was 14%, 4% en 2% en de jaarprevalentie was 49%, 19% en 3%. Twee medewerkers moesten aangepast werk uitvoeren, er werd geen verzuim gemeld. 68% meldde  dat contactdermatitis invloed had op de werkproductiviteit en dagelijkse activiteiten, de mate waarin  varieerde sterk.

Conclusie

Wij stelden vast dat contactdermatitis een relevante beroepsziekte is onder operatiekamerassistenten, anesthesiemedewerkers en anesthesiologen.

Nu jij!

Werkgevers zijn, conform de arbeidsomstandighedenwet, verplicht preventie van beroepsziekten vorm te geven. Inzicht in het probleem is relevant. Contactdermatitis vormt een risico voor de duurzame inzetbaarheid van personeel, toch wordt het weinig gezien door arbodiensten. Deze studie laat zien dat actieve opsporing van medewerkers met behulp van de NVAB-richtlijnen praktisch haalbaar en zinvol is. Binnen dit project zijn wij erin geslaagd bewustzijn te creëren, waardoor werknemers het belang van handverzorging realiseren. Dit resulteerde in het wegnemen van stigma’s en schaamte/angst. We hopen dat andere arbodiensten ons voorbeeld zullen volgen.

Besproken artikel: Van den Oord LJ, Naber RJ, van Manen BCT, Rustemeyer T. The prevalence of contact dermatitis among surgical assistants, anaesthesia assistants and anaesthesiologists working at the Amsterdam University Medical Centre. Contact Dermatitis 2023;89(3):171-177. doi: 10.1111/cod.14371.

Literatuur

  1. Hamnerius N, Svedman C, Bergendorff O et al. Wet work exposure and hand eczema among healthcare workers: a cross-sectional study. Br J Dermatol. 2018;178(2):452-461.

Contact

Lotte van den Oord is anios dermatologie in het Rijnstate ziekenhuis. Al gedurende haar geneeskundeopleiding aan de Universiteit van Amsterdam had zij affiniteit met de arbeidsdermatologie. Contact: ljvandenoord@outlook.com

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.