Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arbeidsconflict draait vaak om onderlinge omgang

Marieke van Hoffen
Dit boek beschrijft het fenomeen arbeidsconflict vanuit verschillende perspectieven. De auteurs Jan Plevier en Frank Emmelot doen dit op basis van hun jarenlange ervaring als jurist en mediator. Zij geven hierover tevens les aan bedrijfsartsen.
Conflicten gaan meer over de onderlinge omgang tussen partijen dan over de inhoud. Hierbij speelt ook een rol hoe conflictpartijen al dan niet geleerd hebben effectief om te gaan met emoties en het uiten daarvan. Het is belangrijk om te onderkennen dat emoties gelaagd kunnen zijn. Onder boosheid zit vaak verdriet of angst verborgen. Over het algemeen zijn we ons niet bewust van de invloeden die emoties hebben op ons gedrag. Bij langdurige conflicten gaan emoties de boventoon voeren.

Rol van mediator

Er wordt in het boek omschreven in welke situaties het verstandig is om een mediator in te schakelen. Dat kan al het geval zijn als de onderlinge verhoudingen onder druk staan zonder dat dit geëscaleerd is tot een conflict. Tevens worden de taken van de mediator omschreven. Een mediator weet onderscheid te maken tussen relatie en inhoud. Om effectief te kunnen zijn moet een mediator een goede werkrelatie kunnen opbouwen tussen beide partijen. De mediator motiveert de partijen voor mediation, bevordert tevens de kwaliteit van de communicatie en borgt het proces. De onderliggende belangen worden geïnventariseerd en de betrokken partijen worden gestimuleerd om een oplossing te zoeken.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-022-2001-x/MediaObjects/12498_2022_2001_Fig1_HTML.jpg
Het boek van Jan Plevier en Frank Emmelot is een uitgave van Boom Uitgevers, www.boom.nl.
Arbeidsmediation en recht

In de rechtspraak zijn normen ontwikkeld voor de inzet van mediation. Die wetgeving is doorvertaald in de STECR-werkwijzer Arbeidsconflicten en de NVAB-richtlijn Conflicten in de werksituatie, waarvan in het boek een praktische samenvatting wordt gegeven. De Werkwijzer Poortwachter van het UWV stelt dat een conflict binnen de werksfeer geen reden is om niet actief mee te werken aan re-integratie. De werkwijzer verwacht dat partijen er alles aan doen om tot een herstel van de relatie te komen. De re-integratieverplichtingen in het kader van de Wet verbetering poortwachter zijn ook vaak een bron van conflicten. Dit mede door de vele betrokkenen bij een re-integratietraject, die vaak tegengestelde adviezen geven.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-022-2001-x/MediaObjects/12498_2022_2001_Fig2_HTML.jpg
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-022-2001-x/MediaObjects/12498_2022_2001_Fig3_HTML.jpg
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-022-2001-x/MediaObjects/12498_2022_2001_Fig4_HTML.jpg

Praktisch toepasbaar

Dit boek helpt om meer grip te krijgen op conflicten. Je krijgt inzicht welke rol emoties en verschillen in waarden spelen bij arbeidsconflicten. Er worden vragen beantwoord zoals: Hoe kan escalatie van een arbeidsconflict voorkomen worden? Wat zijn de criteria voor ziekte van een werknemer bij een arbeidsconflict? Onder welke voorwaarden kan van een zieke werknemer deelname aan mediation worden gevergd? Welke verplichtingen heeft de werkgever in het kader van goed werkgeverschap? Het boek geeft een overzicht van de juridische kaders, inzicht in het ontstaan van conflicten, de rol van de mediator en daarnaast de mogelijke interventies.

Het is belangrijk om te onderkennen dat emoties gelaagd kunnen zijn

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.