De conferentie Migraine en Werk: Van Dilemma naar Doorpakken, daar gaat dit artikel over. Deze werd op 31 januari 2019 gehouden in Kasteel Woerden. Zo'n 80 deelnemers kwamen 's middags bijeen in de Ridderzaal. Onder hen zijn nogal wat migrainepatiënten, en ook een stuk of vier bedrijfsartsen.
Middagvoorzitter van de conferentie en beschermheer van patiëntenvereniging Hoofdpijnnet, Nout Wellink, opent. Wellink is niet alleen oud-directeur van De Nederlandsche Bank, maar ook sinds zijn 6de levensjaar migrainepatiënt. “Mijn carrière is begonnen door mijn migraine”, stelt hij. Minister van Financiën Duisenberg heeft hem daarbij geholpen. Wellink concludeert: “Om te kunnen blijven werken als migrainepatiënt is een goede leidinggevende heel belangrijk!”
Neuroloog Willem Oerlemans doet de inhoudelijke aftrap. Migraine is niet een kwaaltje, een bijzaak. Migraine is een chronische hersenziekte die in aanvallen optreedt, zo luidt zijn boodschap. Een aanval verloopt in fasen: een prodromen van 1-2 dagen, een aura van 30 minuten (vaak met een scotoom, soms met sensorische of spraakproblemen), dan de eigenlijke aanval van 4 tot 72 uur, en een postdromen van 1-2 dagen. “Bij een aanval voelt het of je hoofd in een bankschroef zit die langzaam wordt aangedraaid.” 25% heeft 5 of meer aanvallen per maand. Uiteenlopende factoren kunnen trigger zijn; zeker niet alleen stress.
Migraine is een prevalente aandoening: 1 op de 6 vrouwen en 1 op de 12 mannen lijdt eraan. Tussen 20 jaar en 60 jaar is de prevalentie het hoogst. 60% van de lijders is er nooit mee bij een dokter geweest. Het verzuim beloopt gemiddeld 3-7 dagen per jaar. De arbeidsproductiviteit is met een derde tot twee derde verminderd. 190 miljoen werkdagen gaan jaarlijks door migraine verloren.
Helaas zit er een taboe op migraine. Patiënten schamen zich nogal eens voor de aandoening. 37% van de lijders houdt zijn migraine ‘onder de pet’. Het heet dan ook ‘een stille ziekte’. Daardoor is er sprake van onderdiagnostiek en onderbehandeling.
Hoofdpijnnet heeft een patiëntenrichtlijn gemaakt met als motto: Mensen met migraine … aan het werk!
BN’er met migraine
Dan is het woord aan een andere BN’er met migraine. Guusje ter Horst, klinisch psycholoog, heeft een politieke carrière achter de rug. Zij was onder andere burgemeester van Nijmegen en minister van Binnenlandse Zaken. Zij spreekt nu als ervaringsdeskundige. “Bij een aanval denk je dat je hoofd explodeert”, weet zij. Werkgevers hebben vaak geen beleid voor migraine. Haar boodschap luidt: “Alle organisaties die iets met migraine van doen hebben moeten een alliantie sluiten. Die alliantie moet vervolgens projecten entameren, bijvoorbeeld zorgpaden ontwikkelen of voorlichtingscampagnes uitvoeren.”
Karin van der Haar, participatie-adviseur bij ABN- AMRO, heeft op haar 16e een ernstig ongeval gehad. Zij mist haar linkerarm en weet dus wat het is om met een beperking te werken. Zij bespreekt uitvoerig het B-Able programma van ABN-AMRO. Een soort arbeidsrevalidatieprogramma, ook voor klanten van de bank. Hoe kun je succesvol mensen met een beperking herplaatsen? Jammer genoeg heeft zij geen voorbeeld van een succesverhaal bij migraine.
Mogelijke oplossingen
Vervolgens gaan de deelnemers in groepen uiteen om te discussiëren over knelpunten en mogelijke oplossingen. Als knelpunten borrelen het negatieve imago van migraine en het gebrek aan kennis bij publiek, collega’s en leidinggevenden op. Maar ook artsen weten er niet genoeg van. Patiënten houden het taboe in stand. Migraine is een ziekte met een lage status. Er valt weinig of niets te objectiveren met beeldvormende of andere technieken. De bedrijfsarts wordt zelden om hulp gevraagd, terwijl het arbeidsomstandighedenspreekuur hiervoor ideaal zou zijn. Een kantoortuin is geen plek voor een migrainelijder. Een prikkelarme werkomgeving en flexibele werktijden kunnen helpen.
Cartoonisten brengen de discussies in beeld. Ik zie een mooie cartoon van een bedrijfsarts. Is hij een duivelse scherprechter of juist de reddende engel?
Er is een expositie met als titel De twee gezichten van migraine. En een boek met als titel Twee gezichten, de impact van migraine.
Meer info: https://allesoverhoofdpijn.nl/31-januari-2019-conferentie-migraine-en-werk-van-dilemma-naar-doorpakken/ en Hoofdpijnnet: www.migraineiseenhoofdzaak.nl