Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hersenletsel

Marieke van Hoffen
Een boek over de gevolgen van traumatisch hersenletsel, dat voortborduurt op eerder werk van prof. dr. Minderhoud uit 1984. Een update op basis van actuele wetenschappelijke literatuur.
Traumatisch hersenletsel (Onder redactie van Joukje van der Naalt en Bram Jacobs, Bohn Stafleu van Loghum).
De overgrote meerderheid van patiënten met licht traumatisch hersenletsel zal in de eerste dagen tot weken restloos herstellen. Er is echter een belangrijke groep die nog langdurig posttraumatische klachten ervaart. In de (sub)acute fase is een activerende behandeling eventueel aangevuld met pijnstilling aangeraden. Het is van belang om zo snel mogelijk in het ziektebeloop patiënten te identificeren met een verhoogd risico op suboptimaal herstel, zodat mogelijke interventies om dit te voorkomen kunnen worden ingezet. Consulten ter informatie en geruststelling bevorderen het herstel.
Traumatisch hersenletsel gaat vaak gepaard met psychische stoornissen. Dat kunnen stemmingsstoornissen zijn of PTSS. Hulpmiddelen om die te herkennen zijn de Head Injury Symptom Checklist en Hospital Anxiety and Depression Scale. Deze vragenlijsten zijn goed te gebruiken in de bedrijfsen verzekeringsgeneeskundige praktijk. Zo nodig kan een werknemer verwezen worden naar een psycholoog of revalidatiearts.
Met neuropsychologisch onderzoek kunnen stoornissen in cognitie, emotie en gedrag na traumatisch hersenletsel vastgesteld worden. Na licht traumatisch hersenletsel kunnen initieel cognitieve stoornissen aanwezig zijn, maar die herstellen over het algemeen. Een kleine groep houdt cognitieve klachten die veelal gerelateerd zijn aan psychische en persoonlijke factoren zoals depressie, angst en een passieve copingstijl.

Na middelzwaar en ernstig traumatisch hersenletsel zijn neuropsychologische stoornissen vaak ernstiger en blijvend. Meest frequent aangedaan zijn de snelheid van informatieverwerking, aandacht, geheugen en executief functioneren. Behandelingen met onder meer vaardigheids- of strategietraining, kunnen voor sommige patiënten tot verbetering in het dagelijks functioneren leiden. Dit naslagwerk benoemt beschikbare mogelijkheden en de wetenschappelijke evidentie rond de effectiviteit ervan.

Antwoord op veel vragen

Dit handboek geeft veel specialistische informatie over diagnostiek en behandeling en gaat uitgebreid in op de verschillende interventies. Het biedt hierin een verdieping ten opzichte van de Leidraad niet-aangeboren hersenletsel en arbeidsparticipatie. Hiermee kan informatie van medisch specialisten beter worden geïnterpreteerd. Voor bedrijfs- en verzekeringsartsen is dit boek te gebruiken als naslagwerk. Het beschrijft welke traumagebonden en persoonsgebonden factoren de prognose beïnvloeden en geeft antwoord op vragen als: Hoe bepaal je de ernst van een hersenletsel? Hoe stel je vast of er bijkomende psychische factoren een rol spelen? Welke interventies kun je inzetten bij stagnerend herstel? Wat zijn de late gevolgen van traumatisch hersenletsel?
Meer info over de gevolgen van (traumatisch) hersenletsel is te vinden op TBV-online.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.