Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kanker en werk

Ellen van Jaarsveld
Claudia Greijn
In dit kwalitatief pilot-onderzoek zijn (bedrijfs)artsen bevraagd naar hun gebruik, ervaren knelpunten en behoefte van de in 2019 geautoriseerde NVAB-richtlijn Kanker en werk.
© m-gucci / Getty Images / iStock
De belangrijkste functie van deze richtlijn is een betere begeleiding voor de (potentieel) werkende met kanker.1 Onduidelijk is nog óf en hoe (bedrijfs)artsen de richtlijn toepassen tijdens hun spreekuur. Zes artsen uit de directe en indirecte werkkring van onderzoeker met een diverse achtergrond (loondienst of ZZP, geregistreerd bedrijfsarts met jarenlange of minder ervaring, aios of anios) allen werkzaam in de bedrijfsgeneeskunde bij verschillende arbodiensten, zijn geïnterviewd over het gebruik hiervan. Niet alle geïnterviewde artsen kenden de richtlijn goed, ook hun werkwijze bij de begeleiding van werknemers met kanker verschilt. De meeste artsen varen in de begeleiding op eigen ervaring of gevoel en de behoeften van de werkenden. De richtlijn is daarmee niet leidend, tenzij stagnatie optreedt, wat naar hun mening zelden voorkomt. Concrete verbeterpunten van de richtlijn die genoemd werden zijn digitaal gebruiksgemak, overzichtelijkheid en vindbaarheid.
Tabel 1.
Thema
Citaten
Hantering
‘[red. Ik pak de richtlijn erbij] als ik echt klem zou lopen…, meer sturing nodig heb.’ ‘Met een goede anamnese kom je net zo ver…, heb niet de neiging om de klachten te objectiveren, die zijn er gewoon.’
Knelpunten
‘Ik vind de richtlijn erg uitgebreid, soms wat wollig… Zodanig dat ik het minder praktisch vind.’ ‘Verder moet je vaak zoeken… hij is niet heel overzichtelijk.’
Behoeftes
‘Dat je weet welke beperkingen te verwachten in welke fase. En letterlijk de inhoud [red. medische kennis].’ ‘Er zijn mooie richtlijnen, maar wat we ook nodig hebben is een goed implementatietraject.’
Richtlijnen vormen de basis van het kwaliteitsbeleid van medisch specialisten en een brug tussen wetenschap en praktijk.2 De richtlijn Kanker en werk is bedoeld om professionals handvatten te geven in de begeleiding van werknemers met kanker. Het onderzoek laat zien dat de geïnterviewde artsen onvoldoende ondersteuning ervaren bij hun beslissingen in de praktijk. Er is behoefte aan een meer praktijkgericht document dat overzichtelijk en makkelijk hanteerbaar is en praktische aanwijzingen geeft bij de begeleiding van werknemers met kanker. Tijdsgebrek is een veelgenoemde belemmerende factor, zowel voor het zich eigen kunnen maken van de (uitgebreide) richtlijn als de toepassing ervan in de praktijk.
Bij de professionele rol van arts hoort echter zich nieuwe ontwikkelingen en kennis eigen te maken en evidencebased te handelen.
De resultaten van dit onderzoek zijn gedeeld met de Commissie Richtlijnontwikkeling en Wetenschap van de NVAB. Die kijkt hoe deze resultaten van nut zijn bij een herziening van de richtlijn.

Referenties

1. NVAB-richtlijn Kanker en werk, juni 2019.
2. Federatie Medisch Specialisten. Medisch
specialistische richtlijnen 3.0, september 2022
Uitgebreide versie artikel op TBV-online.​nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.