Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sensitief

Marieke van Hoffen
Sekse en gender spelen een rol bij het ontstaan van klachten en bij symptoomperceptie, klachtpresentatie en communicatie.
Dit boek biedt een overzicht van de meest recente kennis over sekse- en genderverschillen in ziekte en gezondheid.
Een goede medische zorg vergt brede kennis van biopsychosociale factoren van ziekte en gezondheid. De manier waarop vrouwen en mannen in een cultuur worden grootgebracht en de vigerende rollen van vrouwelijkheid en mannelijkheid binnen een sociale context, spelen een belangrijke rol in het ontstaan van ziekten bij beide geslachten. In dit boek komen zowel biologische als psychologische en sociaal-culturele verschillen aan bod.

Copingverschillen

Een vrouwelijke manier van omgaan met klachten is om er aandacht aan te geven en sociale steun in de omgeving en het netwerk te zoeken. Door erover te praten, een zelfhulpmiddel te kopen of een afspraak met de dokter te maken, krijgt het probleem een centrale plaats in het leven van alledag. Een meer mannelijke manier is om klachten en problemen te negeren, te bagatelliseren en te ontkennen. Mannen hebben moeite om hulp te zoeken. Vrouwen zoeken de schuld bij zichzelf (internalisatie), mannen leggen de schuld buiten zichzelf (externalisatie).

Een gendersensitieve behandeling betekent dat de hulpverlener kennis bezit over de man-vrouwverschillen in (patho)fysiologie, socialisatie, levensloop en communicatie, en die toepast in diagnostiek, benadering en behandeling. Tevens is de hulpverlener zich bewust van haar/zijn eigen socialisatie tot vrouw of man. Vrouwen en mannen hebben vaak een verschillende benadering nodig in de spreekkamer. Afhankelijk van de klacht hebben patiënten voorkeur voor een mannelijke of vrouwelijke arts. Met name bij relatieproblemen en geslachtsgebonden klachten willen zowel vrouwen als mannen vaak een arts van het eigen geslacht.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-023-2141-7/MediaObjects/12498_2023_2141_Fig1_HTML.jpg
Meer dan veertig auteurs schreven mee onder redactie van Toine Lagro-Janssen (hoogleraar Vrouwenstudies Medische Wetenschappen en kaderhuisarts urogynaecologie np) en Doreth Teunissen (huisarts en kaderhuisarts urogynaecologie).

Klachtgerelateerde aanpak

Het verschil tussen mannen en vrouwen wordt beschreven voor een uitgebreid scala aan klachten en ziektebeelden. Dit varieert van verschil in pijnbeleving, SOLK, prikkelbaredarmsyndroom, stress, ADHD, Parkinson, artrose, osteoporose, problematisch alcoholgebruik, stoppen met roken, dyspneu, pijn op de borst, migraine, diabetes, schildklieraandoeningen, psoriasis, infecties, broekpoepen en fecale incontinentie, seksueel overdraagbare aandoeningen en seksuele klachten. Tevens komt genderincongruentie inclusief behandelmogelijkheden aan de orde.
Gendersensitieve huisartsgeneeskunde helpt bedrijfs- en verzekeringsartsen om kennis over verschillen tussen vrouwen en mannen in ziekte en gezondheid toe te passen in de praktijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.