Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vooroordelen

Rulanda van Kruysbergen
Vooroordelen hebben we waarschijnlijk allemaal enigszins, maar als deze je belemmeren in het herstel en ook in hulp zoeken als je psychische problemen hebt, is dat extra lastig.
In haar onderzoek probeert promovenda Rebecca Iris Bogaers zicht te krijgen op welke stigmatiserende gedachten een rol spelen bij het wel of niet vertellen aan collega's en leidinggevende als er sprake is van psychische problemen en in welke mate deze gedachten verhinderen dat men ook goede hulp zoekt.
Om dat helder te maken maakt ze eerst een onderscheid in publiek stigma (‘wat zal men wel niet van me denken’), zelfstigma (zelf een negatief beeld hebben van het hebben van mentale problemen, falen) en structureel stigma (discriminatie). De doelgroep is de militaire organisatie.
De opzet van het onderzoek is tweeledig: aan de hand van focusgroepen probeert ze een kwalitatief beeld te krijgen van de factoren die een rol spelen bij het prijsgeven van mentale problemen aan collega’s en leidinggevende en bij het zoeken naar hulp. Daarna wordt door middel van vragenlijsten geprobeerd dit kwantitatief tot uitdrukking te brengen.
Belemmerende factoren zijn: angst voor negatieve carrière-gevolgen, angst voor sociale afwijzing, zorgen rond vertrouwelijkheid van de zorgverlening, de militaire werkcultuur en praktische barrières. Bevorderende factoren zijn: sociale steun, steun van leidinggevende, toegankelijkheid van de zorg en kennis waar hulp gekregen kan worden en het ontvangen van zorg binnen defensie. Het niet zoeken van hulp lijkt vooral samen te gaan met een voorkeur om problemen zelf op te lossen.

Waarin haar onderzoek verschilt van eerder onderzoek is dat ook mensen zonder klachten en hulpverleners betrokken zijn bij de vragen om een breder beeld te krijgen van factoren die een rol spelen. Helaas waren het vooral oudere, hoger in rang en hogeropgeleide militairen die meededen aan de focusgroepen en stopten non-respondenten bij de vragen over mentale gezondheid. Ik veronderstel dat we hiermee een positief gekleurd beeld krijgen.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-023-2154-2/MediaObjects/12498_2023_2154_Fig1_HTML.jpg
Stigma as a barrier to sustainable employment and well-being of workers with mental health issues and illnesses (a mixed methods study in the dutch military). Rebecca Iris Bogaers. Verdedigd op 23 juni 2023 om 13.30 uur. books.gildeprint.nl/thesis/592913-Bogaers/

Rol van cultuur

Wat mij opviel is dat er belang gehecht wordt aan hulpverleners die de cultuur kennen, maar ook dat het verloop onder de hulpverleners heel groot is. Hoe komt dat? Welke factoren spelen hierin een rol? En wat is die cultuur dan?
Het onderzoek is een eerste exploratie om in kaart te brengen hoe mentale gezondheid ook een rol speelt in het leger en met de goede interventies bespreekbaar en behandelbaar wordt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.