Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Werkgevers aansprakelijk gesteld voor gevolgen covid-besmetting

Diederik Wieman
Zeker vijf zorgmedewerkers proberen de financiële en emotionele schade die ze door long Covid oplopen, op hun werkgever te verhalen. Dit blijkt uit berichtgeving van RTL Nieuws. Het gaat om mensen die onbeschermd aan de slag moesten tijdens de eerste uitbraak van de ziekte.

TBV-online besteedde recent al aandacht aan het feit dat covid en long covid ook als beroepsziekte en zelfs als bedrijfsongeval kunnen worden aangemerkt. Het gaat dan met name om verpleegkundigen, ambulancemedewerkers, politie- en brandweermensen die door en tijdens hun beroepsuitoefening met het virus werden geïnfecteerd. Het feit dat covid infectie ook een beroepsziekte of bedrijfsongeval kan zijn heeft ook gevolgen voor de aansprakelijkheid, zo blijkt nu. Volgens RTL Nieuws hebben tenminste vijf medewerkers hun werkgever aansprakelijk gesteld voor de schade die ze door (long) covid opliepen. Uit de verhalen blijkt dat de medewerkers onbeschermd aan de slag moesten en dat in één geval de leidinggevende al wist dat de persoon die verzorgd moest worden corona had. De werknemer zit nu – bijna twee jaar later – vanwege long covid nog steeds in de ziektewet en is al gekort op zijn salaris. Advocaten, vakbonden, bedrijfsartsen en wetenschappers die RTL Nieuws sprak, verwachten dat er nog veel van dit soort langslepende zaken gaan volgen.
Lees ook het artikel over coronabesmettingen onder arbeidsmigranten in slachthuizen.

1 REACTIE

  1. Voor dit platform relevant: deze patiënten vallen waarschijnlijk NIET onder de Ziektewet van het UWV. Maar hebben nu nog een arbeidsovereenkomst, en krijgen een deel van hun salaris nog doorbetaald. Voor patiënten die wel onder de Ziektewet vallen, zonder werkgever dus, is uiteraard de WIA beoordeling ook van toepassing. Een deel is echter bij de Eerstejaars Ziektewetbeoordeling (EZWB) al afgevloeid naar WW en Participatiewet. Uiteraard kunnen zij wel een ‘claim’ indienen bij hun laatste werkgever.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.