Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkhervatting na partiële meniscectomie in Vlaanderen

Dr. Jef Van Doninck
Prof. Dr. Marc Du Bois
Studies over sporthervatting na artroscopische partiële meniscectomie zijn beschikbaar, maar over werkhervatting zijn die schaars. Van Doninck is de eerste die hierover publiceert in België.
© romaset / stock.adobe.com
Originele publicatie: Impact of job characteristics on return-to-work interval following arthroscopic partial meniscectomy. Acta Orthop Belg. 2022 Mar; 88(1):95-101 https://doi.org/10.52628/88.1.12 

 

Artroscopische partiële meniscectomie (APM) is een gekende therapeutische optie voor meniscusletsels en wordt indien geïndiceerd uitgevoerd in de beroepsactieve bevolking. Studies naar factoren die werkhervatting na APM beïnvloeden zijn schaars. Wij stellen de resultaten voor van een eerste Belgische studie die de impact van jobkenmerken op tijd tot werkhervatting  onderzocht.

Retrospectieve analyse

We voerden een retrospectieve cohortanalyse uit op 63 werkende Vlaamse patiënten die APM ondergingen bij dezelfde chirurg tussen juli 2018 en juli 2020 (beeld 1). Volgende jobkenmerken werden via lineaire regressie nagekeken op associatie met werkhervattingstijdstip: fysieke jobvereisten (bediende of arbeider), mogelijkheid tot telewerk en werkstatuut (loondienst of zelfstandig). Er werd gecorrigeerd voor sociodemografische en medische factoren. Bediendenjobs omvat sedentair tot licht fysiek werk, arbeiderjobs matig tot zwaar fysiek werk. Telewerk werd gedefinieerd als een regeling die de patiënt toelaat om actueel of alternatief werk (tijdelijk) van thuis te verrichten.

Telewerk versnelt werkhervatting

100% van de geïncludeerde patiënten kon het werk hervatten. De gemiddelde arbeidsongeschiktheidsduur bedroeg 31 dagen. Er bleek een significante associatie tussen snelle werkhervatting en elk van volgende factoren: telewerk, bediendenjob en zelfstandig statuut (beeld 2). Voor telewerk was de associatie het sterkst en onafhankelijk van sociodemografische en medische factoren. Wanneer een patiënt geen toegang had tot telewerk was de arbeidsongeschiktheidsduur gemiddeld 3,5 keer langer. Bijna de helft van de niet-telewerkers schatte in sneller het werk te kunnen hervatten als telewerk wel mogelijk zou zijn.

Implicaties voor de praktijk

Telewerk raakte algemeen aanvaard in de context van de Covid-19 pandemie. Optioneel (tijdelijk) telewerk aanbieden is een manier voor werkgevers en overheid om werkhervatting te bespoedigen na APM.

Van Doninck pleit voor ‘tailormade prescription of sick leave’

Arbeidsongeschiktheid wordt vaak routinematig voorgeschreven, louter gebaseerd op medische gegevens. Onze bevindingen omtrent telewerk, fysieke jobvereisten en statuut pleiten sterk voor een weloverwogen en geïndividualiseerd voorschrift van arbeidsongschiktheid, afgestemd op de patiënt en diens specifieke jobvereisten (tailormade prescription of sick leave).

Beeld 1: patiëntenselectie: patiënteninformatie werd verkregen door telefonisch interview en studie patiëntendossier
Beeld 2: gemiddelde arbeidsongeschiktheidsduur in dagen gebaseerd op jobkenmerken

Dr. Jef Van Doninck werkt als verzekeringsarts bij Medilibrex en behaalde zijn diploma verzekeringsgeneeskunde met een eindwerk over arbeidsongeschiktheid en jobkenmerken. jef@medilibrex.be

Prof. dr. Marc Du Bois werkt als hoogleraar bij de Katholieke Universiteit Leuven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.