Een bedrijfsarts heeft een inzetbaarheidsprofiel (IZP) opgesteld bij een werknemer die zichzelf als autist beschouwt. Na een klacht over onder meer de inhoud van het IZP komt het tuchtcollege tot het oordeel dat het IZP onjuist is opgesteld. De klacht is gegrond, een waarschuwing de maatregel.
De feiten
Klager is sinds een aantal jaar werkzaam als manager bij een groot, internationaal opererend bedrijf. Klager beschouwt zichzelf als autist. Hij heeft naar eigen zeggen weinig ondersteuning nodig. De diagnose autisme is niet psychologisch of psychiatrisch vastgesteld. Hij meldt zich vanwege een burn-out ziek. In de zaak zijn geen gegevens vermeld over eventuele behandelingen. Wel heeft klager een burn-outcoach gehad.
De bedrijfsarts maakt na bijna een jaar arbeidsongeschiktheid een IZP op. Zij geeft aan dat klager beperkt is voor leidinggevende taken en dat er geen eisen gesteld moeten worden om emotionele problemen van anderen te moeten hanteren. Deze beperkingen zijn structureel, zo stelt de bedrijfsarts.
De klacht
Volgens klager gaan de beperkingen zoals omschreven in het IZP veel verder dan door zijn autisme wordt gerechtvaardigd. Meer in het bijzonder vallen deze beperkingen volgens hem niet te rijmen met zijn vier jaar succesvol functioneren als manager. Hij is bang dat misbruik van het IZP zal worden gemaakt. De klacht bij het regionaal tuchtcollege komt neer op het IZP niet goed invullen en het onvoldoende uitleg geven over de daarin opgenomen beperkingen.
Oordeel regionaal tuchtcollege
Het tuchtcollege is van oordeel dat de bedrijfsarts bij het vaststellen van de beperkingen in het IZP te lang en te zwaar heeft geleund op autisme als – medisch en psychologisch verder niet geverifieerde – werkdiagnose. De vaststelling van verregaande en structurele beperkingen in het persoonlijk en sociaal functioneren van klager kon de bedrijfsarts niet onderbouwen vanuit haar eigen onderzoek. Het verweer van de bedrijfsarts dat de geldigheidsduur van het IZP drie maanden is, gaat niet op. Weliswaar is dit op zich juist en staat dit ook vermeld op het IZP-formulier, maar tegelijk wordt gezegd dat de beperkingen in het persoonlijk en sociaal functioneren structureel zijn.
Commentaar
Het zou natuurlijk zou kunnen dat overvraging bij een individuele kwetsbaarheid de afgelopen jaren de achtergrond is van de burn-outklachten. Het vaststellen van verregaande en structurele beperkingen zonder bevestiging door een mentaal belastbaarheidsonderzoek of eventuele psychologische expertise is echter lichtzinnig. Bedrijfsartsen moeten zich bewust zijn welke impact het invullen van een IZP kan hebben.
Deze zaak is na te lezen op tuchtrecht.overheid.nl. Reageren? Stuur een e-mail naar TBVredactie@bsl.nl.