Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arbeidsinspectie dreigt universiteiten met ingrijpen om werkdruk

Jozien Wijkhuijs
De Nederlandse Arbeidsinspectie concludeert dat het universiteiten niet lukt om werkdruk en ongewenst gedrag structureel aan te pakken. Veel personeel van de Nederlandse universiteiten geeft aan hier last van te hebben, de inspectie dreigt daarom in te grijpen.
© auremar / stock.adobe.com

Vorige week stuurde de Arbeidsinspectie een rapport naar de Tweede Kamer, genaamd Arbo in Bedrijf onderzoeksrapport Psychosociale Arbeidsbelasting universiteiten. Voor het onderzoek interviewde de inspectie mensen op de veertien publieke universiteiten, werd er een enquête uitgezet en werd er een analyse uitgevoerd op arbozorg-documenten. Meer dan 9.000 mensen vulden de vragenlijst in.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 70 procent van de werknemers aan universiteiten stress ervaart vanwege de werkdruk. Universiteitsmedewerkers maken gemiddeld 6 uur aan overuren en ervaren daarbovenop vaak ongewenst gedrag. Ondanks dat universiteiten pogingen doen om dit probleem aan te pakken, is dit tot nu toe nog weinig succesvol. De arbeidsinspectie stelt dat meer maatregelen nodig zijn en geeft de universiteiten tot 2025 om zelf orde op zaken te stellen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.