Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aios-onderzoek

Joost van der Gulden
In het kader van hun opleiding tot bedrijfs- of verzekeringsarts voeren aios een onderzoek uit dat moet leiden tot een artikel. Publicatie daarvan is geen opleidingseis, maar het is leuk en waardevol wanneer dat toch gebeurt. We zien geregeld bijdragen van (oud-)aios in TBV. Ook op TBV-online is inmiddels het nodige te vinden. Hieronder twee voorbeelden.
Worden slaapproblemen voldoende uitgevraagd?
Dennis van der Lee onderzocht in hoeverre verzekeringsartsen rekening houden met slaapproblematiek bij de eerstejaars ziektewetbeoordeling van mensen die zijn uitgevallen met een burn-out of aanpassingsstoornis.1 Hij beoordeelde hiertoe 100 dossiers. In 57 ervan werden slaapproblemen gedocumenteerd; in 13 rapportages stond dat hier geen sprake van was, maar in de overige 30 werd het slapen niet beschreven. Als er iets over slaapproblemen werd genoteerd, gebeurde dit vaak slechts in enkele woorden. Toch blijkt dit belangrijke informatie. Want wanneer slaapproblemen worden vermeld, wordt significant vaker een urenbeperking gehanteerd. Punt van aandacht is dus of slaapproblemen voldoende worden uitgevraagd en vastgelegd. Ook is de vraag hoe de verzekeringsarts problemen op dit gebied meeweegt in zijn beoordeling. Dennis adviseert om dit nader te onderzoeken.

Waarom vragen zwangere vrouwen niet vaker om een preventief consult?

In de NVAB-richtlijn Zwangerschap, postpartumperiode en werk wordt gewezen op het belang van een preventief arbeidsgeneeskundig advies over veilig en gezond werken tijdens de zwangerschap. Anouk Scheepers onderzocht waarom zwangere vrouwen zo weinig gebruikmaken van deze mogelijkheid.2 Zij deed dit door middel van een vragenlijstonderzoek onder vrouwen werkzaam in het primair onderwijs (n=307). Hoewel meer dan de helft van de respondenten de mogelijkheid van een preventief consult kent, maakt maar een minderheid hier gebruik van. Vrouwen weten niet goed wat een consult zou kunnen opleveren. Ze worden hierover nauwelijks geïnformeerd door hun werkgever. Ook krijgen ze geen uitleg over werk- of persoonsgebonden risico’s tijdens de zwangerschap. Eventuele vragen worden liever gesteld aan de huisarts of verloskundige.
Meer voorlichting over het doel en de waarde van het preventief consult bij de bedrijfsarts is dringend gewenst, meent Anouk.

Jouw onderzoek op TBV-online?

Interesse om jouw onderzoek online te plaatsen? Zoek gerust contact.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.