Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘En wat doe jij?’

Werk/Gezondheid werd eind mei gepresenteerd in het Belgische Leuven op een studiedag van de Wetenschappelijke Vereniging Verzekeringsgeneeskunde1 over psychische arbeidsongeschiktheid.
Deel 1 gaat in op ‘Gezond of ziek? Thuis of op het werk’, vertrekkende vanuit de biologie van werk: ‘De verhouding van werk tot gezondheid is als een rekenkundige breuk, met als resultaat: welzijn. Wanneer de verhouding tussen teller (werk) en noemer (gezondheid) scheef is, kantelt het leven uit evenwicht.’

Het kortere deel 2 zoemt in op ‘Arbeids(on)geschiktheid: over regels, procedures en mensen’. Dit is een praktische handleiding, een beknopte gids door het doolhof van Belgische reglementering.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-023-2129-3/MediaObjects/12498_2023_2129_Fig1_HTML.jpg
Boek van bioloog en filosoof Geerdt Magiels in dialoog met Bart Leroy, psychiater en verzekeringsarts. Over een samenleving waarin iedereen mag meedoen.

Waarom het boek kopen?

Omdat het informatief is én vlot leest: elk hoofdstukje wordt ingeleid door een getuigenis van een patiënt zoals Els. Els is hersteld van kanker. Zij voelt zich eenzaam en verlaten als ze door haar nieuwe collega’s op de 19de verdieping wordt achtergelaten tijdens een brandalarmoefening. Via de huisarts belandt Els in een niet-succesvol re-integratietraject.
U leest in het naslagwerk hoe Fedris (zie fedris.be/nl) bedrijven – waar opvallend veel arbeidsongevallen zijn – zou moeten controleren (p.29). En weet u waarom, aldus de auteurs, één op de vier arbeidsongeschikten weigert om een vragenlijst, aangeboden door mutualiteiten na zes weken ziekte, in te vullen (p.35)? Deze publicatie biedt u een heldere kennismaking met het succes van het Gespecialiseerd Team Bemiddeling. Dit GTB helpt mensen met een beperking of gezondheidsprobleem om geschikt werk te vinden en te houden (p. 142, 159 en 220). Of begrijp via dit oeuvre eindelijk wat het fameuze ‘artikel 100’ – dé basis voor de evaluatie van arbeidsongeschiktheid in België – inhoudt (p. 190) en wat de drie mogelijke uitkomsten zijn van een re-integratieplan in België (p. 227).
Op p. 30 ziet u de kruisende grafieken: sinds 2019 zijn er in België meer langdurig zieken dan voltijds werklozen. Lees zeker ook bladzijde 75-78 over de menopauze en andropauze: vrouwen met overgangsklachten hebben tot acht maal meer kans op een afgenomen werkvermogen en 12 procent van de mannen tussen 40 en 70 jaar krijgt klachten door hormoontekort. Aanrader is om door te bladeren tot pagina 120: daar krijg je een inkijkje in het arbeidsongeschiktheidssysteem bij onze noorderburen. Of durf je eindelijk te verdiepen in IPS (individuele plaatsing en steun) als mogelijkheid om arbeidsongeschikten met psychische aandoeningen, ja ook ernstige psychische aandoeningen, aan het werk te helpen (p. 161).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.