Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezond werken en zwangerschap

Rulanda van Kruysbergen
Dat in een ontwikkeld land als Nederland zoveel zwangere vrouwen doorwerken in risicovolle omstandigheden mag de meest belangrijke conclusie van dit onderzoek worden genoemd.
De cijfers spreken voor zich: meer dan de helft van de vrouwen met een laag-risico-zwangerschap werkt door en bij meerlingzwangerschappen zelfs 60 procent.
Artem Goncharov/AdobeStock
Omdat maar 15 procent van de medewerkers door hun werkgever wordt geïnformeerd pleit Monique van Beukering voor een grotere rol van gynaecologen en verloskundigen. Deze kunnen dan verwijzen naar de bedrijfsarts voor een preventief consult. Het proefschrift dient dit in drie delen op met eerst de systematic reviews over de risico’s die in de literatuur bekend zijn. Die zijn al van een oudere datum en de kennis is meegenomen in de herziening van de NVAB-richtlijn Zwangerschap en werk.

Effect richtlijnen en invloed op werkaanpassingen

In het tweede deel wordt onderzoek gedaan naar de daadwerkelijke effecten van de richtlijnen en de invloed daarvan op de werkaanpassingen. De conclusie is dat zwangere vrouwen onvoldoende informatie krijgen over de risicovolle aspecten in hun werk. Maar daarnaast blijkt het ook zo te zijn dat vrouwen die de adviezen wel kregen deze niet altijd in de praktijk brachten.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-023-2100-3/MediaObjects/12498_2023_2100_Fig1_HTML.jpg
Het proefschrift van Monique van Beukering dat ze 6 december 2022 verdedigde aan de universiteit van Amsterdam met als promotoren Ben Mol en Monique Frings-Dresen.
Toegankelijke info in app
En in het derde deel wordt onderzocht op welke manier de informatie voor zwangere vrouwen toegankelijker te maken is door het ontwikkelen van een app. De resultaten van de focusgroepen zijn dat er een goede interactie tussen gebruiker en app moet zijn; het moet praktisch en begrijpelijk zijn en volgens de richtlijnen. De applicatie wordt ontwikkeld en vervolgens getoetst in een tweede onderzoek door twaalf zwangere vrouwen. De bruikbaarheid wordt in de praktijk gebracht en hun ervaringen worden via think aloud en vragenlijsten onderzocht. En tot slot wordt de app gebruikt in een blended-care interventie: training voor de professionals en toegang tot de app voor werkende zwangere vrouwen en hun verloskundige zorgverleners. De vrouwen in de interventiegroep kregen vaker advies door de verloskundige hulpverleners, maar minder vaak door hun werkgever. Er waren geen verschillen in aanpassingen in het werk tussen beide groepen.
‘Zwangere vrouwen krijgen onvoldoende informatie over de risicovolle aspecten in hun werk’

Werk aan de winkel

Monique van Beukering legde een goede en mooie basis voor dit onderwerp, maar ik vrees met haar dat er nog veel werk aan de winkel is. Als we de vrouwen wel advies kunnen geven is de volgende uitdaging om deze adviezen in hun dagelijkse werk te realiseren. Niet alleen bij vrouwen en hun behandelaars, maar ook bij werkgevers zal dus meer aandacht en kennis voor deze richtlijnen moeten komen. Een wettelijke verplichting op zich blijkt niet genoeg. Ook is daarin een belangrijke rol weggelegd voor ons als bedrijfsartsen. Bij onze contacten over preventie en risico-inventarisatie hoort dit een vast onderdeel op de agenda te zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.