Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oude tijden, nieuwe tijden

De tijd vliegt, de zomer is alweer voorbij. Hoewel deze periode traditioneel een rustige tijd is met weinig nieuws, was dat dit jaar anders. Nieuwsapps berichtten regelmatig over weersextremen in Europa en ook wereldwijd. Over het Oekraïense zomeroffensief en de dood van Wagnerbaas Prigozhin. Maar ook dichterbij huis hadden we nieuwswaardige ontwikkelingen. Dit keer geen nieuwspauze tijdens het zomerreces.
Sylvia van der Burg-Vermeulen
Sinds de val van het kabinet op 7 juli voltrok zich een heuse uittocht uit het Binnenhof. De politieke orde trilt op haar grondvesten en dat is nieuws.
Nieuwe tijden dienen zich aan. De peilingen voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen voorspellen een politieke aardverschuiving. Er wordt hard gewerkt aan verkiezingsprogramma’s en het Sociaal en Cultureel Planbureau roept op om mens en samenleving centraal te stellen. Ik zie dan ook uit naar de aanbevelingen die onze beroepsverenigingen zullen doen om op te nemen in de verkiezingsprogramma’s. Lessen leren uit de oude tijden. En meehelpen hoe we preventie en zorg voor gezondheid en werk maatschappijbreed kunnen inbedden. Om zo mee te bouwen aan nieuwe tijden met meer kwaliteit van onze samenleving.
Er is ruime kennis om uit te putten. Ook dit TBV is gevuld met mooie voorbeelden. Zo pleiten Derikx en collega’s voor een verplichte analyse van werkgerelateerde aandoeningen en beroepsziekten binnen de wet- en regelgeving voor ziekteverzuim. Zij baseren zich op diverse onderzoeken van het NCvB, RIVM en CBS. Hoeveel meer studies moeten er nog gedaan worden om te laten zien dat focus op gezondheid en gezond werken loont? We kunnen met onze kennis en ervaring de maatschappelijke discussie over preventie verder aanzwengelen. En dan op naar een Preventie-akkoord 2.0 met wettelijk verankerde gezondheidsdoelen. Nieuwe tijden, nieuwe kansen denk ik dan.
Hoeveel studies moeten nog bewijzen dat focus op gezondheid en gezond werken loont?
Ook benaderen wij al jarenlang, en evidencebased, ziekte en gezondheid vanuit biopsychosociaal perspectief. In het interview met verzekeringsarts Colin Cordemans is te lezen dat biopsychosociale factoren ook een belangrijke rol spelen bij ontstaan van long covid én het genezen ervan. Het onderzoek van Cruijsen en collega’s (her)bevestigt dat ervaren gezondheid een belangrijke voorspeller voor herstel is binnen kwetsbare groepen, zoals zieke werklozen. We weten al geruime tijd dat bevorderen van gezondheid vraagt om een aanpak over de schotten van zorgdomein en sociaal domein heen. Wij kunnen bijdragen aan maatschappijbreed bewustzijn dat (volks)gezondheid vraagt om integrale gezondheidszorg.

Met de verkiezingen in aantocht, enkele suggesties voor aanbevelingen voor de nieuwe generatie politici. NVAB en NVVG, ik zou zeggen, doe er je voordeel mee.

Sylvia van der Burg-Vermeulen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.