Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psychische stoornis

Gilbert Wijntjens
Mensen met een psychische stoornis zijn drie tot zeven keer vaker werkloos. Het hebben van werk is echter geassocieerd met een betere gezondheid en daarom een belangrijke interventie bij het herstel van een psychische stoornis.

Het is voor (werkzoekende) personen met een psychische stoornis een stressvol dilemma om al dan niet open te zijn over haar/zijn psychische stoornis. Openheid kan leiden tot stigmatisering op de arbeidsmarkt, maar kan ook zorgen voor een duurzame inzetbaarheid. Het uitstekende proefschrift van dr. Kim Janssens is gericht op de vraag of ondersteuning bij dit dilemma kan leiden tot betere kansen op de arbeidsmarkt.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-022-2053-y/MediaObjects/12498_2022_2053_Fig1_HTML.jpg
Kim Janssens verdedigde in september haar proefschrift aan de Tilburg University. De cover is ontworpen door Thomas Geertse (www.thomasgeertse.​nl).
Cross-sectioneel vragenlijst-onderzoek
In haar proefschrift bespreekt dr. Janssens de resultaten van een cross-sectioneel vragenlijstonderzoek naar de kennis, zorgen en redenen van managers (N=670) om sollicitanten met een psychische stoornis wel of niet aan te nemen. Uit dit onderzoek blijkt dat 64 en 82 procent van de managers terughoudend zijn met het aannemen van sollicitanten met respectievelijk een psychische stoornis of alcoholverslaving, ondanks dat slechts 7 procent negatieve ervaringen heeft met werknemers met een psychische stoornis. Zorgen over langdurig ziekteverzuim of dat een werknemer de werkzaamheden niet aankan, waren belangrijke voorspellers voor terughoudendheid bij het aannemen van sollicitanten met een psychische stoornis.
Ook onderzocht Janssens het effect van een stigmabewustwordingsinterventie, bestaande uit een beslishulp (COnceal or ReveAL) en ondersteuning door getrainde re-integratieprofessionals, versus gebruikelijke ondersteuning op de arbeidsparticipatie van werkzoekenden met psychische problemen. In de interventie-populatie vonden de deelnemers niet alleen vaker werk (50.7% versus 26.1%), maar behielden ze ook vaker het werk (49.2% versus 23.4%). Daarnaast was er ook een niet-significante trend van lagere kosten (interventiekosten, zorgkosten en uitkeringen) in de interventiegroep.

Economisch-bewuste interventie

Het vinden van betaald werk verbetert het mentale welzijn van personen met een psychische stoornis. Het is dus van belang dat deze personen hun weg terugvinden naar de arbeidsmarkt. De stigmabewustwordingsinterventie is een economisch-bewuste interventie die gebruikt kan worden door bedrijfsgezondheidszorgprofessionals om werkenden en werklozen met een psychische stoornis te ondersteunen bij het behouden en vinden van betaald werk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.