TBV nr. 1, 2019

    Rol en positie bedrijfsarts: tijd voor verandering, het roer moet om! | Bevordering arbeidsparticipatie oudere werknemers (2) | Wie stroomt er in de WIA in en wie stroomt uit? |
    Verslaving en werk | Aan het werk met gezondheidsproblemen | Dokter aan het stuur | Het lijkt alsof behandelen alleen bestaat uit koesteren en ontzien.

    Stilte voor de storm?

    Het kabinet is met ingang van dit nieuwe jaar toch al ruim een jaar ‘oud’, maar op het gebied van bedrijfsgezondheidszorg en sociale verzekering hebben we nog weinig concreets gezien.

    Rol en positie bedrijfsarts: tijd voor verandering, het roer moet om!

    Arbeidsgeneeskundige zorg voor werkenden in Nederland staat onder druk om vier redenen:

    Bevordering arbeidsparticipatie oudere werknemers (2)

    Het voorliggende artikel is een tweede in een reeks van drie artikelen die gebaseerd zijn op het onderzoeksprogramma Bevordering van de arbeidsparticipatie van oudere werknemers: een cohort studie naar de determinanten van gezond en prettig doorwerken op oudere leeftijd. Andere artikelen in deze reeks betreffen Bevordering arbeidsparticipatie oudere werknemers: overzicht van bevindingen uit de Maastrichtse Cohort studie naar de determinanten van (langer) doorwerken op oudere leeftijd en Bevordering arbeidsparticipatie oudere werknemers: wenselijkheid en haalbaarheid van potentiële maatregelen getoetst door hr- en arbo- professionals.

    Wie stroomt er in de WIA in en wie stroomt uit?

    Kennis van factoren die samenhangen met arbeidsongeschiktheid kan helpen bij het identificeren van groepen die een hoog risico lopen om (langdurig) een WIA-uitkering te ontvangen en om effectieve interventies voor deze groepen te ontwikkelen. In deze studie wilden we de volgende onderzoeksvragen beantwoorden: (1) Wat zijn de belangrijkste diagnoses bij toekenning van een WIA-uitkering en hoe verschillen deze voor leeftijd, geslacht en opleiding? (2) Welke klanten stromen binnen vijf jaar uit de WIA?

    Schuifelen

    Hoe groot is de kans dat ik in een rolstoel terechtkom? Die vraag spookt de laatste tijd soms door mijn hoofd. Voordat u vergenoegd in uw handen wrijft met de gedachte: wat een interessante nieuwe fobie, ik denk dat dit scenario niet ondenkbeeldig is.

    Biomonitoring

    De roep om chemische stoffen in de urine of bloed te meten komt regelmatig terug. De kranten koppen dat bloedonderzoek rondom Chemours/DuPont hoge waarden laat zien en de wethouder pleit ervoor om iedereen een gratis bloedtest aan te bieden. Zelfs in de Tweede Kamer worden vragen gesteld.

    Verslaving en werk

    Van Buiten naar Binnen

    21 september 2018 vond de jaarlijkse landelijke themadag plaats om de arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen B&B weer in hun kracht te zetten. Op een mooie locatie met prachtige rozen hielden binnen een aantal goede sprekers de aandacht vast. Hoe kijkt de buitenwereld naar het werk van de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige en in hoeverre sluit de leefwereld van de klant, die centraal staat, aan bij de systeemwereld van een uitvoeringsorgaan met al zijn regels. Op zoek dus naar een stukje verbinding tussen binnen- en buitenwereld.

    Aan het werk met gezondheidsproblemen

    Afgelopen 10 oktober was alweer de negende Academiseringsdag Arbeid en Gezondheid van het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Het doel van dit symposium is om te laten zien hoe wetenschap en praktijk van Arbeid en Gezondheid elkaar kunnen versterken.

    Predictors of inguinal hernia repair and persistent postoperative pain – impact of occupational mechanical exposures

    Ieder jaar krijgt het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten meerdere vragen via de helpdesk of een liesbreuk wel of niet door werk kan zijn veroorzaakt. Tot voor kort kon daar helaas geen goed antwoord op worden gegeven doordat de kwaliteit van het beschikbare onderzoek onvoldoende was. Marie Vad heeft daar in de afgelopen jaren verandering in gebracht.

    Dokter aan het stuur

    ‘Dokter aan het stuur. Undercover als buschauffeur.’, uitgegeven bij Lannoo, is een naslagwerk van 240 pagina’s. De auteur, E. Ruelens, is huisarts en maakt deel uit van Weerwerk, een collectief van artsen en syndicalisten dat onderzoek doet naar en actie onderneemt met betrekking tot gezondheid op de werkplaats.

    Het lijkt alsof behandelen alleen bestaat uit koesteren en ontzien

    Het 25e Artis Symposium dat afgelopen zomer in Amsterdam plaatsvond, was de laatste editie in zijn huidige vorm. Reden genoeg voor een gesprek met de initiatiefnemers: emeritus hoogleraren psychiatrie dr. W. van Tilburg en dr. G.F. Koerselman. Een gesprek over het symposium, maar vooral ook over de vraag hoe psychiaters en bedrijfs- en verzekeringsartsen optimaal van elkaars kennis en vaardigheden kunnen profiteren.