Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Terugkeer naar werk na arbeidsongeschiktheid in België

Charlotte Vanovenberghe
Deze bijdrage aan Onderzoek in het kort is geschreven door dr. Charlotte Vanovenberghe. Zij is psycholoog en ze promoveerde eind 2022 op onderzoek over de rol van motivatie bij werkhervatting na verzuim. Haar onderzoek was onder meer gericht op Motivational Interviewing (MI). Vanovenberghe toonde aan dat MI werkhervatting bevordert in de verzekeringsgeneeskundige praktijk in Vlaanderen.

Motivational Interviewing (MI) is een ondersteunende en directieve gespreksstijl om de motivatie te verhogen (kadertekst 1). Het is effectief gebleken in verschillende contexten van de gezondheidszorg, waaronder verslavingszorg, eetstoornissen en therapietrouw. In de huidige studie wordt de vraag gesteld of een 15-minuten-durend consult (kadertekst 2) op basis van MI een positief effect heeft op a) de tijd tot terugkeer naar werk en b) de eventuele terugval in verzuim na een werkhervatting. De doelgroep betrof patiënten die 3 tot 12 maanden arbeidsongeschikt zijn.

Kadertekst 1: De kern van Motivational Interviewing
– Aanvaarding en respect
– Meedenken in geest en op tempo van de patiënt
– Doelen verhelderen en concretiseren
– Partnerschap tussen hulpverlener en patiënt

Werkwijze

Om dit te onderzoeken werd een pilot-RCT uitgevoerd waarin 265 patiënten werden geïncludeerd (parallel en single blind) met een toewijzingsratio van 1:1 waarbij MI werd vergeleken met een consult as usual groep (CAU). Gedurende 12 maanden werd opgevolgd a) hoe snel deze participanten het werk hervatten en b) of en hoe snel er eventueel herval was.

Kadertekst 2: Consultvoering in België
15 minuten is de standaard consulttijd voor adviserend artsen die bij Belgische mutualiteiten arbeidsongeschiktheid controleren en opvolgen na meer dan 1 maand verzuim. Ook de teamleden van de adviserend arts, verpleegkundigen, psychologen en ergotherapeuten, die voorbereidende consulten hebben met de persoon in arbeidsongeschiktheid hebben 15 minuten ter beschikking. Zowel de adviserend artsen als hun teamleden kregen een opleiding zodat ze MI binnen een tijdsbestek van 15 minuten konden toepassen.

Bevindingen

Patiënten in de MI-groep vertoonden a) vaker een werkhervatting (zie figuur), b) een snellere werkhervatting (zie tabel) en c) als ze na werkhervatting alsnog hervielen, dan was het aantal werkdagen voorafgaand aan herval groter in vergelijking met de CAU-groep (tabel).

Figuur: De grafiek geeft de kans weer dat de patiënt weer aan het werk gaat in de MI-groep (bovenste lijn) of CAU-groep (onderste lijn). De x-as vertegenwoordigt het aantal opeenvolgende arbeidsongeschikte dagen. De y-as stelt het cumulatieve risico voor.

Conclusie

Op basis van de resultaten is er enige evidentie dat een begeleiding van arbeidsongeschikte patiënten op basis van MI helpt om vaker en sneller het werk te hervatten en is er minder snel herval.

Implicaties voor de praktijk

Het gebruik van MI in de context van arbeidsongeschiktheid heeft positieve gevolgen voor de duur van arbeidsongeschiktheid en herval, en dit reeds na een kortdurend consult. Het opleiden van gezondheidsprofessionals in deze manier van gespreksvoering lijkt een vruchtbaar pad.

Literatuur

Vanovenberghe C, Van den Broeck A, Du Bois M, De Schryver M, Lauwerier E. A pilot randomized controlled trial on motivational interviewing in return to work after work disability. Patient Educ Couns Patient Education and Counseling 2023;106:98-106.

Contact: charlotte.vanovenberghe@ugent.be

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.