Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 769 resultaten )

Verfijn zoekresultaten
Kennis en kwaliteit

Wetenschap is en blijft ons fundament

In de bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde komen wetenschap en praktijk voortdurend samen. Onze kernopdracht - het voorkomen van werkgerelateerde gezondheidsproblemen, vroeg signaleren van werkgerelateerde risico's en klachten, het ondersteunen van werkenden bij herstel en terugkeer naar werk, het bevorderen van participatie en duurzame inzetbaarheid en het voorkomen van langdurige uitval en arbeidsongeschiktheid - is onlosmakelijk verbonden met solide wetenschappelijke inzichten. Wetenschappelijke kennis biedt de basis voor onze dagelijkse praktijk en voor de keuzes die we maken.

Inventarisatie onder cliënten met post-covid

In dit onderzoek wordt geïnventariseerd waarom cliënten met het post-covid-syndroom (PCS) in bezwaar gaan tegen het medische oordeel van de WIA-beoordeling en op welke onderdelen door de bezwaararts wordt afgeweken van het primaire oordeel.
Kennis en kwaliteit

Microbioom

Dit boek geeft belangrijke inzichten over de werking van het microbioom en het belang ervan voor onze gezondheid.
Kennis en kwaliteit

AI: vriend of vijand?

Stel je voor: je werkt een verslag af, en een AI-applicatie biedt aan om de samenvatting voor je te maken, op basis van een opname van het gesprek. ‘Dat scheelt tijd,' denk je. Binnen een paar seconden verschijnt een keurige samenvatting op je scherm. Maar in wat je leest, mis je de onderstroom van het gesprek. Ach, denk je, de volgende keer voeg ik die wel toe.
Kwetsbare groepen

Lang niet iedereen begrijpt informatie over sociale zekerheid

‘Socialezekerheidsvaardigheden', onthoud dat woord voor een spelletje Scrabble! Ik kwam het tegen in een artikel van Marco Boonstra en anderen.1 Zij omschrijven het als ‘de mate waarin individuen informatie over het socialezekerheidsstelsel kunnen verkrijgen, begrijpen en toepassen, gerelateerd aan de begrijpelijkheid van deze informatie'. Het gaat hierbij niet alleen om brieven en website-informatie, maar ook om de mondelinge uitleg door professionals.

Allergische ziekten (deel 1)

Allergische beroepsziekten moeten meer onder de aandacht komen van bedrijfs- en verzekeringsartsen. In dit artikel wordt allergisch beroepsastma besproken. Doel is om lezers erop te attenderen dat bij mensen met astma altijd gedacht moet worden aan ontstaan of verergering door allergeenexpositie in het werk en om handvatten te geven voor diagnostiek, behandeling en preventie in de dagelijkse praktijk.

‘We hebben allemaal recht op een aanvaardbaar leven’

De KNMG streeft naar gelijke kansen op en leven in gezondheid voor elke Nederlander. Daarmee is ook bestaanszekerheid een belangrijk thema voor de artsenfederatie, want: ‘Bestaansonzekerheid drukt op de mentale gezondheid en kan ook tot fysieke klachten leiden', aldus KNMG-voorzitter René Héman.

Ongevallenwet van 1901 als gamechanger

In de tweede helft van de negentiende eeuw zien we een groeiend besef van de rechten van de fabrieksarbeider: man, vrouw of kind. Het besef van hun recht op veilig en gezond werk groeit. Die groei krijgt een belangrijke stimulans als in 1901 de Ongevallenwet (OW) van kracht wordt.

Claimbeoordeling en bestaanszekerheid

De uitvoering van de arbeidsongeschiktheidsverzekering beleeft een spannende tijd: na een lange periode van bezuiniging en sturing op productie en budget worden de gevolgen daarvan duidelijk1 en staan bestaanszekerheid en de menselijke maat hoog op de politieke agenda. Grote en kostbare veranderingen van het stelsel lijken noodzakelijk.

Mentale gezondheid jongvolwassenen

Bij de BedrijfsGeneeskundige Dagen sprak NVAB-voorzitter Boyd Thijssens over een bredere scope voor bedrijfsgeneeskunde binnen de sociale geneeskunde. Een link met jeugdgezondheidszorg ligt niet direct voor de hand, maar de jongere van nu is de werknemer van morgen. Problemen tijdens de jeugd hebben impact op latere arbeidsdeelname.