Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De eerste indrukken van het werken met taakdelegatie in de teams MKB en Verzekeraars bij Zorg van de Zaak

Mindy Tan
Linda Zahir
Op TBV-online plaatsen we interessante onderzoeken van aios. Deze keer: Mindy Tan, arts in opleiding tot bedrijfsarts en Linda Zahir, bedrijfsarts bij Zorg van de Zaak, met een kwalitatief onderzoek rondom taakdelegaties. Door middel van diepte-interviews ondervroeg ze zowel praktijkondersteuners bedrijfsarts (POBer) als bedrijfsartsen.
© SDI Productions / Getty Images / iStock

Onder begeleiding van mw. Dr. J. Bos, docent academische vaardigheden en onderzoeksbegeleider bij de SGBO.

Sinds enkele jaren werken bedrijfsartsen in taakdelegatie met praktijkondersteuners bedrijfsarts (POBer). Dit betekent dat een bedrijfsarts bepaalde taken door een andere professional kan laten uitvoeren. De verwachting is dat de bedrijfsarts meer ruimte krijgt voor het uitvoeren van preventieve taken en werkdrukverlaging. Bovendien zou het werken in taakdelegatie het dreigend tekort aan bedrijfsartsen kunnen oplossen.

Het doel is om inzicht te krijgen in de opgedane ervaringen in de samenwerking tussen bedrijfsartsen en de POBer binnen Zorg van de Zaak (ZvdZ). Op basis van de resultaten kunnen zo nodig aanpassingen worden gedaan aan de inrichting van de taakdelegatie. Diepte-interviews werden afgenomen bij acht geregistreerde bedrijfsartsen en zeven POBers, werkzaam binnen de teams MKB en Verzekeraars bij ZvdZ. Alle interviews zijn opgenomen, getranscribeerd en thematisch geanalyseerd.

Zowel voor bedrijfsartsen als voor POBers geldt dat het onderlinge vertrouwen de basis is voor een goede samenwerking. De meeste bedrijfsartsen zijn van mening dat het elkaar kunnen vertrouwen de basis is voor zorgvuldig werken. De meeste POBers ervaren meer taken gedelegeerd te krijgen van de bedrijfsarts indien de bedrijfsarts vertrouwen heeft in de POBer. Voor POBers is voor het goed uitvoeren van hun werk belangrijk om een heldere opdracht van de bedrijfsarts te krijgen en inzage te hebben in relevante (medische) informatie. Enkele bedrijfsartsen ervaren een toename van werkplezier. De meeste bedrijfsartsen vinden dat de samenwerking tijd kost en ervaren dat de complexe dossiers bij hen blijven. Ook wordt er geen verlaging van de werkdruk ervaren en is er niet meer tijd voor preventieve taken.

Een belangrijke factor voor de samenwerking is het onderlinge vertrouwen. De meeste bedrijfsartsen ervaren in tegenstelling tot de verwachtingen geen verlichting van werkdruk en geen extra ruimte voor preventieve taken. Uit dit onderzoek blijkt dat op organisatieniveau mogelijkheden zijn om een goede samenwerking te faciliteren.

Lees het hele onderzoek hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.