Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arbeidsarts werd weer student

Godewina Mylle
Dr. Godewina Mylle is al 26 jaar actief als arbeidsarts in België. Toch werd ze weer student. Aan TBV vertelt ze waarom.
Godewina Mylle
“Waarom was de Disabilty Management (DM) opleiding zinvol voor mij als arbeidsarts? In 2016 startte de DM-opleiding. Vanuit mijn werkgever, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (pendant van een arbodienst) IDEWE, kreeg ik de vraag of ik hiervoor interesse had. Ik hoefde geen twee keer na te denken.”
“Waarom? Ik dacht onmiddellijk aan een casus die me altijd is bijgebleven. Een jonge verpleegkundige waarbij na een lange lijdensweg van hartproblemen én borstkanker ook nog eens de diagnose ziekte van Huntington werd gesteld. Het werd snel duidelijk dat de ziekte meer en meer grip kreeg op haar werkvermogen en er werden terecht vragen gesteld over haar geschiktheid als verpleegkundige. Op dat ogenblijk is het zowel voor de werknemer zelf, maar ook voor de werkgever belangrijk dat iemand de coördinerende taak op zich kan nemen om bij alle actoren (werknemer, werkgever, behandelend arts, verzekeringsarts, et cetera) de nodige gegevens te verzamelen: wat zijn haar resterende skills, welke instanties kunnen aangesproken worden ter ondersteuning van haar én van de werkgever, zowel financieel als naar eventuele hulpmiddelen of aanpassingen aan de werkpost, welke alternatieve tewerkstellingsmogelijkheden zijn er bij deze of bij een andere werkgever. Wie deze taak op zich neemt moet kennis hebben van alle mogelijkheden en wetgeving rond re-integratie, moet zonder beperkingen van medisch geheim kunnen overleggen met artsen, moet ook met kennis van zaken rond tewerkstellingsmodaliteiten kunnen overleggen met HR, maar moet vooral de werknemer in dit alles centraal kunnen zetten.”

Miste skills

“Als arbeidsarts vond ik mezelf hiervoor een goed geplaatst persoon. Maar ik merkte al snel dat ik hiervoor een aantal skills miste; mijn parate kennis rond het regelgevend kader was niet up-to-date én te beperkt, ik beschikte niet echt over goede tools voor de noodzakelijk afstemming van capaciteiten en jobvereisten. Bovenal miste ik een goed zicht op het uitgebreide netwerk van actoren die deze werkneemster met arbeidsbeperkingen op haar weg tegenkwam.”

“En net deze onderwerpen maakten deel uit van de DM-opleiding! Volstonden mijn basisopleiding tot arts en mijn tweejaar durende specialisatie tot arbeidsarts en mijn tweejaar durende specialisatie tot verzekeringsarts dan niet? Tja, die opleidingen dateerden nog uit het tijdperk dat in België een arbeidsarts wettelijk geen contact mocht hebben met een arbeidsongeschikte werknemer. Dat is anno 2019 gelukkig verleden tijd.”

“Met de opleiding DM, die openstaat voor elke professional die werkt aan jobbehoud en re-integratie in de job, heb ik alvast geleerd dat er veel actoren zijn die een rol spelen in de begeleiding van een arbeidsongeschikte werknemer, en dat die allen vanuit hun eigen beroepsbekwaamheid en/of verantwoordelijkheden in het re-integratietraject de werknemer zo goed mogelijk trachten te begeleiden.” “De CRTWC (Certifed return to work coordinator) is de geknipte persoon om deze begeleiding systematisch, proactief en op een doelgericht manier te coördineren. Als CDMP (Certified disability management professional) kan ik bovendien bijkomend ondersteunen bij de ontwikkeling van procedures en beleidsaspecten voor aangesloten organisaties, én bij de promotie van return to work bij de collega’s via training en educatie.”
“Nog een tip: geef de opleiding een nieuwe naam: Ability management! Dan wordt de CDMP meteen een CAMP!”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.