Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Taakdelegatie vanuit juridisch perspectief: ‘Standpunt is toe aan opfrissing’

Pascal Willems
Het NVAB-standpunt Delegatie van taken door de bedrijfsarts (hierna: NVAB-standpunt) beschrijft de randvoorwaarden van taakdelegatie. De wijze waarop taakdelegatie in de praktijk wordt toegepast is echter divers, mede doordat het standpunt een aantal aspecten van taakdelegatie niet of onvoldoende beschrijft. Ik zal hieronder een aantal van deze aspecten bespreken.
ContentWorks/iStock
In het NVAB-standpunt staat dat het eerste spreekuur, uiterlijk 6 weken na de eerste verzuimdag, door de bedrijfsarts (BA) zelf moet worden uitgevoerd, maar dat overige contactmomenten onder strikte voorwaarden kunnen worden gedelegeerd.Welke specifieke voorwaarden worden bedoeld, blijkt niet duidelijk uit de tekst. In de praktijk wordt het eerste contactmoment meestal niet door de bedrijfsarts zelf, maar door een andere persoon waargenomen. Uit de rechtspraak blijkt dat ‘gewone’ contactmomenten door de bedrijfsarts kunnen worden gedelegeerd. Het spreekuur op basis waarvan de probleemanalyse wordt opgesteld, kan echter niet worden gedelegeerd.

Physician assistant

In het NVAB-standpunt wordt wel ingegaan op de positie van de aios en anios (supervisie), maar wordt geen aandacht besteed aan de positionering van de physician assistant (PA). Hetzelfde geldt voor (para)medici zoals fysiotherapeuten, die steeds vaker onder taakdelegatie worden ingezet. Juist met het oog op het blijvende tekort aan bedrijfsartsen doet de NVAB er naar mijn mening verstandig aan om in het NVAB-standpunt nu al aandacht te besteden aan bijvoorbeeld de taken die een PA en andere (para)medische beroepsbeoefenaars mogen uitvoeren.

Samenwerking met AD

Tijdens de verzuimbegeleiding hebben de arbeidsdeskundige (AD) en de bedrijfsarts ieder een eigen rol en taak. Zij behoren dan ook niet tot hetzelfde ‘behandelteam’. Om die reden kan een bedrijfsarts de medische gegevens van de werknemer niet zonder diens toestemming met de arbeidsdeskundige delen.
In de praktijk heeft de AD soms wel behoefte aan meer informatie. Om het delen van (nuttige) informatie tussen een BA en AD toch mogelijk te maken is toestemming van de werknemer nodig. Om de BA en AD als ‘behandelteam’ op te laten treden is een wetswijziging noodzakelijk. Het laten werken van de arbeidsdeskundige onder taakdelegatie van de BA, om op die manier ‘legaal’ toegang te krijgen tot nuttige medische informatie, acht ik geen goede oplossing vanwege ieders zelfstandige taak en rol.
‘Uitbreiding van het onderdeel ‘kwaliteit’ in het Standpunt heeft toegevoegde waarde

Kwaliteit

Een laatste aandachtspunt is de kwaliteit van de bedrijfsarts die taken delegeert. Een delegerende bedrijfsarts moet de gedelegeerden aansturen, zoals ook een leidinggevende dat doet. In het NVAB-standpunt wordt er (te) weinig aandacht besteed aan de voorwaarden waaraan een bedrijfsarts moet voldoen om als taakdelegerende te kunnen optreden. Een uitbreiding van het onderdeel ‘kwaliteit’ in het NVAB-standpunt, zowel ten aanzien van de gedelegeerde als de delegerende bedrijfsarts, heeft dan ook toegevoegde waarde.

Toekomstvisie
Nu taakdelegatie de enige mogelijkheid lijkt te zijn om in het huidige systeem te voldoen aan de grote vraag naar (verzuim)begeleiding, doet de NVAB er verstandig aan om een toekomstvisie te ontwikkelen waarin de samenwerking van de bedrijfsarts met andere (para)medici en ondersteuners concreter wordt beschreven.
Dit is een samenvatting, lees hier het uitgebreide artikel Standpunt taakdelegatie is aan opfrissing toe

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.