Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dat moet je goed regelen: Taakdelegatie

Joost van der Gulden
De komende decennia ontstaat een groeiende disbalans tussen de behoefte aan zorg en het aantal mensen dat in de zorg kan en wil werken. Dat leidt ook tot een blijvend tekort aan bedrijfs- en verzekeringsartsen.
Tijdens het laatste Muntendamsymposium kwam aan de orde hoe UWV wil inzetten op taakdelegatie. Eenzelfde beweging zien we in de Arbowereld. Taken overdragen aan anderen is onvermijdelijk, willen we de dienstverlening overeind houden en liefst nog verbeteren. Het helpt dan natuurlijk als we die anderen beter leren kennen en vertrouwen hebben in hun competentie. Wat kunnen die gasten en wat is hun professionele achtergrond? Wordt dat getoetst? Volgens welke spelregels verdelen we het werk?

Casemanagement in taakdelegatie

Taakdelegatie begint vaak met enkele nieuwkomers die nog geen heel duidelijk beroepsprofiel hebben. Pas als een beroepsgroep groeit ontstaat een vereniging die streeft naar regulering en onderlinge kwaliteitsbewaking. Zo werkt het Register Specialistisch Casemanagement (RSC) sinds enige tijd aan de professionalisering van casemanagers. Over de activiteiten van het RSC is het nodige te vinden op register-rsc.nl/nieuws. Daar zijn ook verschillende kwaliteitsdocumenten te downloaden, zoals het Standpunt casemanagement in taakdelegatie en de Werkwijzer casemanagement in taakdelegatie. Deze teksten zijn samen ook als boekje uitgegeven.

Bekwaam en onafhankelijk

Zowel het Standpunt als de Werkwijzer sluit aan op het zorgvuldigheids- en kwaliteitskader dat is vastgelegd in de Werkwijzer taakdelegatie voor bedrijfsartsen van de NVAB. Het RSC-bestuur werkt hierin uit hoe de casemanager zo met de bedrijfsarts kan samenwerken dat ze beiden tot betere prestaties komen: ‘Het is zaak dat casemanager en bedrijfsarts elkaar scherp houden’.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-022-1510-y/MediaObjects/12498_2022_1510_Fig1_HTML.jpg
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-022-1510-y/MediaObjects/12498_2022_1510_Fig2_HTML.jpg
De twee uitingen van het RSC.
Het gaat niet alleen om extra capaciteit bij verzuimbegeleiding. Door de taakverdeling krijgt de bedrijfsarts ruimte voor preventieve taken die nu veelal blijven liggen.
Om bekwaamheid te garanderen stelt het RSC eisen ten aanzien van opleiding, nascholing en professioneel gedrag. Wat onder dit laatste wordt verstaan is vastgelegd in een gedragscode, te vinden op de RSC-website.
Het Standpunt bevat richtlijnen ten aanzien van het onafhankelijk handelen door de casemanager, ook om het vertrouwen in de bedrijfsarts op dit punt niet te schaden.
Standpunt en Werkwijzer zijn zorgvuldig geschreven en goed doordacht. Dat schept vertrouwen in het RSC-bestuur en in geregistreerde casemanagers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.