Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 714 resultaten )

Verfijn zoekresultaten
Re-integratie

Motiverende consultvoering door Vlaamse artsen

Motiverende consultvoering combineert ‘Motivational Interviewing' met behoefte-ondersteunende principes vanuit de zelfdeterminatietheorie. Beide hebben bewezen gedragsverandering van patiënten of het welzijn van werknemers te bevorderen, maar meer onderzoek is nodig op vlak van re-integratie. In dit praktijkartikel worden enkele handvaten aangereikt uit een training in motiverende consultvoering voor adviserend artsen bij Vlaamse ziekenfondsen.
Wet en ethiek

Ziek uit dienst bij onoplosbaar arbeidsconflict

Als bedrijfsarts heb ik tijdens ziekteverzuimbegeleiding meer dan eens meegemaakt dat werknemer en werkgever wel via een vaststellingsovereenkomst (VSO) van elkaar af willen, maar dat het niet kan omdat de werknemer niet zonder inkomen dan wel ziektewetuitkering wil komen te zitten. Het kan echter wel!
Preventie

‘Vroege inzet arbeidsdeskundige echt van waarde’

Uit onderzoek van het Arbeidsdeskundig Kenniscentrum (AKC) komt naar voren dat vroegtijdige inzet van arbeidsdeskundigen in het eerste ziektejaar toegevoegde waarde heeft. De studie bewijst ook het belang van samenwerking: arbeidsdeskundigen en bedrijfsartsen kunnen elkaar versterken, wat leidt tot een beter re-integratieproces.
Preventie

Uitvoeren van preventief medisch onderzoek

Preventief medisch onderzoek (PMO) is een belangrijk preventief instrument voor de bedrijfsarts. Veel Nederlandse bedrijfsartsen hebben zich de afgelopen jaren vooral gericht op verzuimbegeleiding. Uit onderzoek onder bedrijfsartsen bleek dan ook dat er behoefte was aan verdere ontwikkeling van kennis en vaardigheden om PMO uit te voeren.1
Preventie

Studie gehoor

De prevalentie van beperkend gehoorverlies onder Nederlanders van 40 tot 70 jaar wordt geschat op 258.000 mensen. Het aantal werkenden met gehoorverlies stijgt door de verhoging van de AOW-leeftijd. De maatschappelijke kosten van onbehandeld gehoorverlies in Nederland worden berekend op €3,6 miljard per jaar, hoofdzakelijk door lagere arbeidsparticipatie.
Beroepsziekten

Alarm in het zwembad

Zwembadgebonden gezondheidsklachten, met name van de huid en longen, komen veelvuldig voor bij zweminstructeurs in gechloreerde zwembaden en in mindere mate bij bezoekers. Meestal blijkt het moeilijk voor huisarts en specialist - en ook voor arbo-milieuprofessionals - om deze klachten te kunnen duiden.
Kennis en kwaliteit

Generatieverschillen, bestaan die wel?

Zouden er werkgevers zijn die het sterrenbeeld van hun werknemers meewegen in hun personeelsbeleid? Niet veel waarschijnlijk. Rekening houden met verschillen tussen babyboomers, generatie X, Y (millennials) en Z is beslist gebruikelijker. Maar hoe hard is de theorie over generatieverschillen eigenlijk?
Preventie

Leefstijl bespreken

Leefstijl is een actueel onderwerp binnen de gezondheidszorg waarmee bedrijfsartsen ook veelvuldig te maken krijgen. Ongezonde leefgewoonten kunnen van invloed zijn op het herstel en de re-integratie bij verzuim.
Kennis en kwaliteit

Transgenderzorg door Belgische arbeidsarts

‘Wat een prachtig boek heb je geschreven!', zo begon prof. dr. Frederieke Schaafsma haar rede als buitenlands jurylid. Voor het eerst in de verzekerings- en arbeidsgeneeskunde in België legt een proefschrift de klemtoon op transgenders en gendertransitie in relatie tot arbeidsongeschiktheid en werkhervatting.
Arbocuratieve zorg

Samenwerking: het kan en wordt beter

In Vlaanderen zijn de contacten tussen de arbeidsgeneeskunde en de curatieve sector heel beperkt. Dit artikel bespreekt een studie naar de huidige en toekomstige samenwerking. In een cross-sectionele survey werd via een online vragenlijst gepeild naar de perceptie van Vlaamse arbeidsartsen (AA) en huisartsen (HA) over de huidige en toekomstige samenwerking.