Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De tenniselleboog

Lex de Jong
Af en toe trap ik in de valkuil dat ik denk te weten hoe het zit. De afgelopen 20 jaar zag ik regelmatig medewerkers met een tenniselleboog op mijn spreekuur. Ik volgde nascholingen over richtlijnen en vergrootte mijn knowhow over tennisellebogen. De begeleiding en behandeling is nu geruststelling en doorgaan met de activiteiten. De luxerende handelingen als tillen, repeterende bewegingen enzovoorts moeten natuurlijk worden vermeden.
© Photographee.eu / Fotolia
Een paar maanden geleden zat aan mijn tafel een medewerker uit de voedingsmiddelenindustrie en werkzaam als operator met klachten passend bij een tenniselleboog. Ik adviseerde op basis van de richtlijnen, vooral activiteiten blijven verrichten maar grote belasting als tillen, en vele repeterende bewegingen te beperken. Op zich is het werken als operator niet heel zwaar tenzij de lijn moet worden schoongemaakt of als er een storing is waarbij gehandeld moet worden.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-020-1282-1/MediaObjects/12498_2020_1282_Fig2_HTML.jpg

Cliënt vertelt dat er nog een afspraak volgt met een orthopeed. Misschien volgde nog wel een operatie. Ik reageer conform de richtlijn dat het natuurlijk verstandig is om de specialist te raadplegen, maar dat ik verwacht dat er geen operatie zou volgen.
3 maanden later zag ik cliënt weer, wel geopereerd aan de elleboog en revaliderend na de operatie. Zij vertelt dat zij boos op mij is. De orthopeed heeft met de operatie slijm weggehaald bij de elleboog. Ik vraag: “Is het geen kalk bij de slijmbeurs?” Cliënt kijkt mij meewarig aan. “Nog een keer, geen kalk, er is slijm weggehaald!” De orthopeed heeft aangegeven dat als er meer rust was gegeven de operatie niet nodig was geweest.
Na het consult ben ik uit het veld geslagen. Ik stond onverwachts buitenspel. Door het handelen van de orthopeed? Of door de evidence-based richtlijn?
Lex de Jong is bedrijfsarts bij Arbobutler

Literatuur:

  • Keijsers R, Vos RJ de, Kuijer PFM, Bekerom MPJ van den, Woude HJ van der, Eygendaal D. Tennis elbow in Shoulder&Elbow
  • Richtlijn klachten aan arm, nek of schouder van de NVAB
  • NHG-Standaard Epicondylitis

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.