Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Disability Management in België

Saskia Decuman
Marie-Claire Lambrechts
Kirsten Van Kelst
François Perl
Lode Godderis
Van waar komt de opleiding? De NIDMAR-opleiding werd ontwikkeld in Canada en is wereldwijd geïmplementeerd, zo ook in België als Disability Management-opleiding.
Wat is de opleiding? De opleiding is gericht op jobbehoud of een snelle en gepaste terugkeer naar werk van de arbeidsongeschikte persoon. Er is ook aandacht voor coördinatie: een centrale persoon (jobcoach, verzekeringsarts, arbeidsarts, et cetera) brengt de andere betrokken partijen samen en ondersteunt.
Opleidingsonderdelen? De opleiding bestaat uit 25 aparte modules (A&Y). Deze zijn in de loop van de jaren verder afgestemd op de Belgische context.
Wie organiseert? Het RIZIV of het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (pendant van UWV). De lessen worden verzorgd door meer dan 25 lesgevers.
Hoeveel studenten? Na drie jaar opleiding hebben 194 studenten de opleiding gevolgd. De studenten zijn een zeer heterogeen publiek wat een enorme meerwaarde is en terzelfdertijd een boeiende uitdaging! Artsen, HRM-medewerkers, jobcoaches, paramedici en leidinggevenden.
Tot welk certificaat leidt de opleiding? Twee certificaten kunnen worden onderscheiden: (1) Return to Work Coordinator, gespecialiseerd in een gecoördineerde inspanning op niveau van het individu en (2) Disability Management Professional, gespecialiseerd in systematische aanpak op niveau van het bedrijf.
Het examen? Op drie jaar tijd waren er 143 deelnemers aan het examen, waarvan reeds 67 gecertifieerd (voor de studenten van 2019, N=39 zijn de resultaten nog niet gekend). Elk jaar hebben we deelnemers die de opleiding niet gevolgd hebben maar binnen een andere context expertise hebben opgedaan en zo het examen afleggen.
De toekomst? Ontwikkelen van online modules, integreren van de opleiding in het curriculum van de betrokken universiteiten, organisatie van stages, integratie van een buddywerking…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.