Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen volksziekte

Rob Hoedeman
Dit boek van 'burn-outprofessor' Wilmar Schaufeli en econoom Jan Jaap Verolme geeft een overzicht van wat burn-out wel en niet is. Zeker geen 'volksziekte', zoals regelmatig wordt gesuggereerd.
Om het alvast weg te geven; bovengenoemde verwachting wordt volledig waargemaakt. Het boek start met de geschiedenis van burn-out. In 1974 schreef klinisch psycholoog Herbert Freudenberger een baanbrekend artikel over fysieke en mentale uitputting. Christina Maslach deed vervolgens wetenschappelijk pionierswerk door kernsymptomen te objectiveren met de vragenlijst Maslach Burnout Inventory (MBI). Burn-out is nooit een erkende klinische diagnose geworden. In de eerstelijnsrichtlijn uit 2011 is burn-out neergezet als een ernstigere en langdurige vorm van overspanning.
Schaufeli WB, Verolme JJ. De burn-out bubbel, Bohn Stafleu van Loghum.

Onderzoek met BAT

Vanaf hoofdstuk 4 wordt uitgewerkt dat de MBI en Utrechtse Burn-out Schaal (UBOS) niet geschikt zijn om de diagnose burn-out te stellen. Onderzoek met de nieuwe vragenlijst Burnout Assesment Tool (BAT), plus een goed klinisch interview, geven meer zicht op de diagnose burn-out. Uit epidemiologisch onderzoek door TNO blijkt dat 15,3 procent van de werknemers in 2020 aangaf zich één keer per maand uitgeput te voelen na een werkdag. De media geven vervolgens het vertekende beeld dat één op de zes tot zeven werknemers ‘burn-out is’. Dit afgezet tegen 1300 beroepsziektemeldingen per jaar van bedrijfsartsen en 2,9 procent WGA-instroom.
Hoofdstuk 5 gaat uitgebreid in op factoren die bijdragen aan burn-outklachten en beschermende factoren. Hoofdstuk 6 en 7 gaan over de behandeling. De regie hierop is versnipperd doordat huis- en bedrijfsartsen vanuit verschillende domeinen werken en burn-out geen erkende diagnose is voor vergoede zorg.

Aanzienlijke kosten

Uit hoofdstuk 8 blijkt dat het aantal werknemers met ‘ernstige burn-out’ gelimiteerd is, maar wel bijdraagt aan aanzienlijke kosten. De auteurs pleiten in de slothoofdstukken voor meer inspanningen van werkgevers voor preventie en voor erkenning van ernstige burn-out als indicatie voor vergoede zorg.
Dit boek is aan te bevelen voor alle professionals die de feiten rond burn-out op een rijtje willen hebben. Degene die meer maatschappelijke duiding zoekt, zal enigszins ontnuchterd achterblijven.
Melding belangenconflict
De auteur van deze boekbespreking is één van de 25 geciteerde geïnterviewden in dit boek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.