Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handeczeem: inzichten belicht

Marieke van Hoffen
Klaziena Politiek promoveerde in 2020 op haar onderzoek naar pathogenese, effectiviteit en veiligheid van systemische behandelingen en de ziektelast van handeczeem.
Handeczeem is een veelvoorkomende aandoening in de algemene bevolking. De prevalentie om gedurende de levensloop handeczeem te ontwikkelen ligt rond de 15 procent. Klachten als jeuk, pijn en schaamte hebben een behoorlijke impact op het functioneren en de kwaliteit van leven van patiënten. Handeczeem wordt gezien als een multifactoriële aandoening, waarbij aanleg, blootstelling aan irriterende stoffen en contactallergenen de belangrijkste bijdragende oorzaken zijn.

Immunofluorescentie-onderzoek

De klinische subtypes die het meest voorkomen zijn chronisch gefissureerd, vesiculeus en hyperkeratotisch handeczeem. De pathogenese van de verschillende subtypes is nog grotendeels onbekend. Deze studie richtte zich op het vergroten van inzicht op de pathogenese van hyperkeratotisch handeczeem middels genetisch onderzoek, histopathologie en immunofluorescentie-onderzoek. Dit is een subtype van handeczeem met een typische presentatie. Patiënten hebben forse, scherpbegrensde hyperkeratose (eelt) op de handpalmen. Er worden verschillen gevonden in histopathologie en aanwezigheid van diverse keratines tussen aangedane en niet-aangedane huid. Op dit moment is alitretinoïne (retinoid), een van vitamine A afgeleide stof, de enige geregistreerde behandeling voor chronisch handeczeem. Data over de effectiviteit en veiligheid van alternatieve (off-label) behandelingen voor handeczeem zoals acitretine, ciclosporine, methotrexaat en azathioprine zijn beperkter. De effectiviteit en veiligheid van de genoemde systemische (orale) behandelingen van handeczeem in de dagelijkse praktijk is onderzocht.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-023-2080-3/MediaObjects/12498_2023_2080_Fig1_HTML.jpg
Het proefschrift dat Klaziena Politiek in 2020 verdedigde aan de Rijksuniversiteit Groningen: doi.org/10.33612/diss.133205005.
Ziektelast
De ziektelast van handeczeem is in kaart gebracht aan de hand van patiëntgerapporteerde uitkomsten. Patiënten die een systemische behandeling kregen waren significant tevredener en hadden een hogere therapietrouw dan patiënten met alleen lokale behandeling.
‘Klachten als jeuk, pijn en schaamte hebben
een behoorlijke impact op het functioneren

De financiële impact van handeczeem op de maatschappij werd onderzocht. In de zes onderzochte studies varieerden de gezondheidszorgkosten per patiënt van €1311 tot €9742 per jaar. Hierbij werd nog geen rekening gehouden met de kosten van ziekteverzuim. Tevens kan arbeidsgerelateerd handeczeem leiden tot ontslag met forse impact voor de patiënt.

Patiënt gericht verwijzen
Dit proefschrift biedt meer inzicht op het ontstaan en de behandeling van handeczeem.
Systemische behandelingen leveren een belangrijke bijdrage aan de behandeling van chronisch handeczeem in de dagelijkse praktijk. Behandeling wordt echter regelmatig vroegtijdig gestaakt, met name vanwege bijwerkingen. In de richtlijn contacteczeem wordt systemische behandeling niet genoemd, omdat die voorbehouden is aan de dermatoloog. Het is aan te raden om patiënten gericht te verwijzen bij hardnekkig en ernstig handeczeem.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.