Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Moment van stilte

Rocco Kloots
Op 21 oktober ontving de NVAB het droevige bericht dat Rocco Kloots was overleden. Rocco was bestuurslid, erelid en actief in de Commissie Wet- en Regelgeving.

Deskundig en altijd bereid nét die extra stap te zetten. NVAB: ‘Het raakt ons diep afscheid te moeten nemen, maar we zijn dankbaar dat Rocco zijn kennis en betrokkenheid zo overvloedig met ons deelde. Hieronder leest u hoe hij dat deed.’ Binnen de Commissie Wet- en Regelgeving (CWR) vervulde Rocco een belangrijke rol. Hij was de linking pin tussen het bestuur en de commissie en hij boog zich over de juridisch getinte vragen die NVAB-leden stelden aan De Vraagbaak. Tijdens vergaderingen van de CWR nam hij zeer actief deel aan discussies over diverse onderwerpen waarvoor de CWR standpunten en leidraden schreef. Denk aan het Standpunt Taakdelegatie (later aangevuld met Supervisie) en de Leidraden Privacy, Casemanagement en Bedrijfsgeneeskundig dossier. De RIV-toets ging hem aan het hart. En dan vooral de soms ervaren onrechtvaardige uitwerking richting collega-bedrijfsartsen. Hij schuwde persoonlijk contact daarover met UWV niet. Tegen onrecht verzette hij zich sowieso, zowel op professioneel vlak als op het wereldtoneel door oorlogen of politiek.

‘We zijn dankbaar dat Rocco zijn kennis en betrokkenheid zo overvloedig met ons deelde’
Een van zijn stokpaardjes was het Kelderluik-arrest. De Hoge Raad bepaalde hiermee factoren voor de beoordeling of iemand maatregelen behoort te nemen om te voorkomen dat een bepaalde potentieel gevaarlijke situatie tot letsel leidt bij een ander. Veel van het huidige arbogedachtegoed is op dit arrest gebaseerd. Last but not least dacht hij tot in detail mee over reacties vanuit de NVAB bij consultaties over wetswijzigingen.
Rocco was iemand om op te bouwen, altijd benaderbaar en bereid mee te denken over allerlei vraagstukken. Hij gebruikte zijn professionele kennis en ervaring als bedrijfsarts en als jurist.
Juist die combinatie maakte hem al jarenlang een steunpilaar voor onder meer het NVAB-bestuur, de CWR en het NVAB-bureau. Hij stond altijd klaar voor zijn collega’s, collega-bestuursleden en de bureaumedewerkers. Hij zette zich met overtuiging en onophoudelijke betrokkenheid in en haalde daar ook zelf veel voldoening uit. Ook tijdens zijn ziekte, zelfs tot vlak voor zijn overlijden, was hij actief en constructief aanwezig. We kregen steeds méér in kwantiteit en kwaliteit dan de NVAB als vereniging van wie dan ook als lid mocht verwachten. Op 4 november 2021 kenden de NVAB-leden hem dan ook met recht het erelidmaatschap van de NVAB toe. Een krap jaar later sluit het boek van Rocco definitief. We verliezen in hem een deskundig, betrokken bedrijfsarts. Een mens met een groot hart en rechtvaardigheidsgevoel gestut door gedetailleerde juridische knowhow. Dat verdient een sterktewens aan hen die hij achterlaat en een gepast moment van stilte. Maar niet te lang. Het leven gaat door, zoals Rocco ons met zijn ‘niet lullen, maar poetsen’-mentaliteit op het hart zou drukken.
Namens de NVAB: Ernst Jurgens (bestuur), Erwin Gorissen en Karien van Roesel (Commissie Wet- en Regelgeving), Mariska van Gelderen (kwaliteitsbureau)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.