Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Praat ook over stress bij leefstijladvies

Pieter Schouten
Leefstijl is een hot topic vandaag de dag. Iedereen heeft er wel een mening over en leefstijl wordt als vanzelf gekoppeld aan gezondheid(sbevordering). Iets wat ons als artsen aanspreekt, zo ook dr. Linda Battes. Zij is gepromoveerd in de cardiologie en dit jaar afgestudeerd als verzekeringsarts bij de SGBO.
Linda Battes. Stress en Leefstijl, zoektocht van een verzekeringsarts. Uitgever Linda Battes: Publicatie 15-08-2019. ISBN 9789463457569. Prijs € 14,95

Bij overgewicht ligt de focus voornamelijk op afvallen. Bewegen zou volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen ten minste dertig minuten per dag op minimaal vijf dagen per week moeten plaatsvinden. Iets wat wij wel behalen zonder de sportschool? Het belang van stoppen met roken is eenieder bekend. Waarom lukt het zo moeilijk om een gezonde leefstijl vol te houden?

Linda gaat dieper op deze vraag in. Ze laat aan de hand van voorbeelden zien dat onze leefstijl een complex en dynamisch geheel is waarop veel factoren van invloed zijn, onder andere sociale relaties, werk, de financiële situatie. Wanneer iemand te veel eet vanwege stress door schulden helpt het niet om iemand op zijn obesitas aan te spreken, is in het kort haar boodschap.
De auteur neemt de lezer mee in een zoektocht naar de achterliggende factoren. Zij wijst op het verband tussen chronische stress en leefstijlkeuzen. Op basis van gesprekken met patiënten en deskundigen wordt een antwoord gezocht op de vraag of we leefstijl niet anders moeten benaderen. Linda bepleit dat artsen meer aandacht moeten besteden aan achterliggende sociale problematiek op het gebied van inkomen, relaties en werk, wanneer ze iemand aanspreken op een ongezonde leefstijl.
Deze paperback van 179 pagina’s laat duidelijk de invloed van chronische stress zien op onze dagelijkse manier van leven. Een factor om rekening mee te houden bij het geven van leefstijladvies.
Dit boek is van harte aanbevolen!
Drs. Pieter Schouten is verzekeringsarts bij UWV en instituutsopleider bij de SGBO (Radboudumc)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.