Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ramkoers?

Bas Sorgdrager
De TBV-redactie kreeg bezorgde lezersreacties op recente uitspraken van tuchtcolleges. Liggen de tuchtcolleges op ramkoers tegen bedrijfsartsen? Berisping, schorsing, te gek voor woorden? Advocaat Mark van de Laar zet eerder in TBV al wat zaken op een rij.
TBV bespreekt in principe elke uitgave een tuchtzaak tegen een bedrijfs- of verzekeringsarts. Ook Medisch Contact maakt regelmatig melding van tuchtzaken tegen bedrijfsartsen. Rode draad in recent gepubliceerde uitspraken en de door Mark van de Laar besproken zaken is de onvoldoende geboden zorg door de bedrijfsarts en het gebrek aan reflectief vermogen. Werknemers mogen van de bedrijfsarts verwachten dat ze hun zorgtaak vervullen (Wet BIG) en de werkgever wijzen op hun zorgplicht (Arbowet). Elke bedrijfsarts kan een fout maken die voor benadeelde aanleiding is om een klacht in te dienen bij het tuchtcollege. Het tonen van reflectief vermogen tijdens de behandeling van de klacht getuigt van professioneel gedrag. Doel van het tuchtrecht is vooral om na te gaan hoe het handelen beter had gekund en om leerpunten voor collega’s te benoemen. Vandaar dat de tuchtcolleges Medisch Contact en TBV vaak vragen om uitspraken te publiceren.

Onvoldoende geboden zorg

Tuchtcolleges wegen bij hun oordeel het belang van veiligheid van de werknemer/patiënt en of de bedrijfsarts een cliënt serieus heeft genomen.

  • Taakopvatting bedrijfsarts: werknemers die verzuimen en bij wie terugkeer in werk niet lukt of stagneert hebben een professioneel en onafhankelijk oordeel nodig en verwachten ook ondersteuning van de bedrijfsarts.
  • Organisatie van de bedrijfsgeneeskundige zorg: het eigen-regiemodel bij arbeidsverzuim kan een valkuil zijn. Werkgevers houden de bedrijfsarts op afstand en regelen zelf de verzuimbegeleiding. Wanneer bedrijfsartsen betrokken worden bij de verzuimbegeleiding zijn ze eindverantwoordelijk voor de zorg voor de werknemer. Daarbij hoort samenwerking met behandelaars en meewerken aan verzoeken voor second opinion.
Tuchtcolleges benutten hiervoor de documenten op , zoals Standpunt delegatie van taken door de bedrijfsarts en supervisie (2020) en Leidraad casemanagement bij ziekteverzuimbegeleiding (2020). En ze refereren aan de geformuleerde Kernwaarden. Zorgvuldig afgewogen oordelen en adviezen zijn van belang voor zowel werknemer als werkgever.

Zelfreflectie

Voor tuchtcolleges is de zelfreflectie door een aangeklaagde bedrijfsarts op zijn handelen een belangrijke overweging. In meerdere uitspraken komt dit aspect terug. Zie bijvoorbeeld de uitspraken van het Centraal Tuchtcollege 2021:136 en 2021:206/207. Onvoldoende zelfreflectie van de bedrijfsarts kan leiden tot een zware maatregel. En als dat in beroep nog steeds ontbreekt volgt zelfs een zwaardere maatregel.
Leerzame recente tuchtzaken
ECLI:NL:TGZCTG:2021:83, ECLI:NL:TGZCTG:2021:86,
ECLI:NL:TGZCTG:2021:132, ECLI:NL:TGZCTG:2021:134,
ECLI:NL:TGZCTG:2021:136, ECLI:NL:TGZCTG:2021:185,
ECLI:NL:TGZCTG:2021:186, ECLI:NL:TGZCTG:2021:206,
ECLI:NL:TGZCTG:2021:207, ECLI:NL:TGZCTG:2022:14

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.