Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

We shape the future

Annemieke van Vliet
Janine Goumans
Manuela de Klaver
Rick van Steenkiste
Lianne Schouten
Maak kennis met De Jonge Bedrijfsarts: een netwerk van AIOS bedrijfsgeneeskunde dat in 2016 is gestart. Letterlijk een jong netwerk. De Jonge Bedrijfsarts maakt het mogelijk dat AIOS bedrijfsgeneeskunde van elkaar leren en groeien in hun professionele rol. De Jonge Bedrijfsarts wil een onmisbare gesprekspartner zijn in beleidsvorming van sociaal geneeskundige thema's die voor AIOS bedrijfsgeneeskunde van belang zijn. Verbinding, netwerken, toekomstvisie én plezier zijn hierbij onmisbaar.
Beeld Fotolia

De Jonge Bedrijfsarts – We shape the future

De AIOS werken bij verschillende arbodiensten of als zelfstandige. Dat maakt het soms lastig om elkaar te vinden. De Jonge Bedrijfsarts wil daarom de AIOS bedrijfsgeneeskunde bij elkaar brengen zodat we samen onze stem laten horen over de toekomst van de bedrijfsarts.
Tevens wil het netwerk de AIOS bedrijfsgeneeskunde verdieping bieden en prikkelen op het gebied van onderwijs en wetenschap. Ook streeft De Jonge Bedrijfsarts een gemeenschappelijke toekomstvisie van AIOS bedrijfsgeneeskunde na. Het netwerk kan door te delen en te verenigen de gedrevenheid van AIOS bedrijfsgeneeskunde uitdragen naar de beroepsgroep en daarbuiten. Denk hierbij aan (klinische) collegae, studenten, politiek en maatschappij. Op die manier willen wij bijdragen aan het verbeteren van het imago van de bedrijfsarts.
Regelmatig organiseert De Jonge Bedrijfsarts activiteiten om de stem van AIOS te horen om deze vervolgens te kunnen uitdragen. AIOS bedrijfsgeneeskunde worden tijdens deze bijeenkomsten geprikkeld om behoeftes en ideeën over de opleiding tot bedrijfsarts te delen. Tijdens de workshop op de Bedrijfsgeneeskunde Dagen 2019 deelden honderd AIOS bedrijfsgeneeskunde hun gedachten over onder andere preventieve taken van bedrijfsartsen.

De Jonge Bedrijfsarts werkt samen met andere sociaal geneeskundige partners, zoals het LOSGIO en A(N)IOS Netwerk Verzekeringsgeneeskunde. Samen kunnen we de stem van de AIOS laten horen. Verbinding en plezier zijn hierbij sleutelwoorden. Daarnaast is het netwerk een stakeholder aan de kwaliteitstafel bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde. Tevens weten organisaties binnen en buiten prosector De Jonge Bedrijfsarts te vinden, zoals de NVAB, De Jonge Specialist en De Jonge Dokter.

Heb je als AIOS Bedrijfsgeneeskunde vragen, ideeën of andere suggesties? Wil je op de hoogte gehouden worden van aankondigingen van nieuwe meetings? Meld je bij de groep De Jonge Bedrijfsarts op LinkedIn, e-mail naar dejongebedrijfsarts@gmail.com of volg het LOSGIO op Instagram.
Deze publicatie is niet gefinancierd.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-019-0151-2/MediaObjects/12498_2019_151_Fig2_HTML.jpg

Het A(N)IOS Netwerk Verzekeringsgeneeskunde

Meer dan alleen netwerken

De verzekeringsgeneeskundige wereld bij UWV bestond voor 2010 voornamelijk uit geregistreerde verzekeringsartsen. A(N)IOS waren zeldzaam. Dankzij de oprichting van het A(N)IOS Netwerk Verzekeringsgeneeskunde in 2011 voelden deze A(N)IOS zich niet helemaal alleen. In de afgelopen negen jaar is het netwerk geprofessionaliseerd en meegegroeid met de stijging van het aantal A(N)IOS bij UWV en inmiddels heeft het netwerk meer dan 300 leden.
A(N)IOS met elkaar in verbinding brengen is leuk maar het netwerk heeft meer doelen. Door ervaringen uit te wisselen en activiteiten te organiseren, zoals medische workshops, congressen en borrels, houdt het netwerk de A(N)IOS scherp en gedreven in de uitoefening van hun professie. Het netwerk vormt een contactpunt voor vragen voor artsen werkzaam bij UWV. Ook is het netwerk een gesprekspartner voor de directie van UWV waardoor de visie en mening van A(N)IOS wordt meegenomen in het UWV-beleid. Op deze manier draagt het netwerk bij aan verbetering van het vakgebied, de opleiding en de werkomgeving.
Het netwerk heeft inmiddels op bijna elk UWV-kantoor een actief lid. Via de actieve leden worden ervaringen en ideeën van A(N)IOS van de verschillende kantoren gemakkelijk uitgewisseld en hoeft niet op ieder kantoor het wiel opnieuw uitgevonden te worden.
De laatste ontwikkeling betreft de samenwerking met De Jonge Bedrijfsarts, het netwerk voor A(N)IOS bedrijfsgeneeskunde. Beide netwerken willen het begin van de bedrijfs- of verzekeringsgeneeskundige carrière aangrijpen om een goede samenwerking tussen de bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde te bevorderen, iets waar het in de praktijk nu nog wel eens aan schort.

Een eerste resultaat van deze samenwerking was het congres dat heeft plaatsgevonden in oktober 2019. Hier namen 180 A(N)IOS bedrijfs- én verzekeringsgeneeskunde aan deel. Het was een succesvol congres; er vond niet alleen kennisuitwisseling plaats maar er zijn ook de nodige contactgegevens uitgewisseld.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-019-0151-2/MediaObjects/12498_2019_151_Fig3_HTML.jpg
Beeld Fotolia
Ben je A(N)IOS verzekeringsgeneeskunde en wil je op de hoogte blijven van de activiteiten die wij organiseren? Word lid! Dit kan via onze UWV-intranetpagina of via aiosanios@uwv.nl.
Deze publicatie werd niet gefinancierd.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-019-0151-2/MediaObjects/12498_2019_151_Fig4_HTML.jpg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.