Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Werkeisen’ bedreigen zorg voor verslaafden in de VS

André Weel
De Patient Protection and Affordable Care Act (beter bekend als Obamacare) is een Amerikaanse federale wet. Deze omvat de verplichting voor iedere Amerikaan om een zorgverzekering af te sluiten. Daarnaast geldt een onvoorwaardelijke acceptatieplicht voor zorgverzekeraars. Donald Trump zei al tijdens zijn campagne in 2016 dat hij van Obamacare af wilde. Trump en zijn partij zijn tegen Obamacare omdat ze het een voorbeeld vinden van ongewenste overheidsbemoeienis. Ook vinden ze de kosten veel te hoog. Trumps alternatief, de American Health Care Act, vond in 2017 geen meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.
In 2018 zette de Trump Administration de ongekende stap om staten toe te staan om ‘werkeisen’ op te leggen als een voorwaarde om in aanmerking te komen voor Medicaid. Medicaid is een van de grootste zorgverzekeraars in de VS en verzekert gezondheidszorg aan mensen met een laag inkomen. Staten van de VS kunnen nu een regeling aanvragen waarbij van Medicaid-verzekerden van 19 tot 64 jaar wordt geëist dat zij deelnemen aan community engagement-activiteiten, zoals een betaalde baan, vrijwilligerswerk, of een beroepsopleiding. Alleen invalide personen of zij die zorgen voor een ziek familielid zijn van deze verplichting vrijgesteld.
De auteurs betogen dat deze ‘werkeisen’ ’s lands meest dringende volksgezondheidscrisis kunnen verergeren: de epidemie van het middelenmisbruik. Veel Medicaid-verzekerden met een verslavingsprobleem voldoen niet aan de genoemde uitzonderingscriteria. Voor hen gelden dus de ‘werkeisen’. Velen zijn evenwel niet in staat daaraan te voldoen en lopen dus het risico buiten de Medicaid-boot te vallen. Het weigeren van een zorgverzekering aan mensen die niet aan de ‘werkeisen’ kunnen voldoen zal leiden tot een aanzienlijk verlies in ‘dekking’ bij een zeer kwetsbaar deel van de bevolking. De grote statelijke en federale investeringen in het verbeteren van de toegang tot verslavingsbehandeling zullen hierdoor belangrijk inboeten aan effectiviteit.
De ‘werkeisen’ betekenen een breuk met de traditie. Ze zullen de toegang tot Medicaid belemmeren in die staten die ze gaan implementeren. Alom twijfelt men aan de legitimiteit ervan. Door vast te houden aan de ‘werkeisen’ tart de Trump-regering in feite een beslissing van een federale rechter die in maart 2019 verklaarde dat de ‘werkeisen’ van Arkansas in strijd waren met het centrale doel van Medicaid: het verlenen van medische zorg aan burgers. Obamacare is nog niet afgeschaft!
Verslaving is een enorme hinderpaal voor betaalde arbeid, maar kan ook deelname in andere op participatie gerichte activiteiten belemmeren, zoals een school- of beroepsopleiding, job training of vrijwilligerswerk. Decennia van onderzoek hebben aangetoond dat verslaving een invaliderende aandoening is die de hersenfunctie belemmert en kan leiden tot traagheid, niet komen opdagen, en functioneringsproblemen. Veel Medicaid-ingeschrevenen zijn niet invalide, zijn geen mantelzorger, maar kunnen niet aan de werkeisen voldoen – en dreigen dus te worden uitgeschreven. Wie aan verslaafden ‘werkeisen’ gaat stellen sluit hen in feite uit van behandeling, betogen de auteurs.
Het artikel is een goed onderbouwd betoog om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Dat kan alleen als Amerikaanse staten de ‘werkeisen’ helemaal laten vallen, c.q. niet gaan implementeren.

Andrews CM, Humphreys K, Grogan CM. How Medicaid work requirements could exacerbate the opioid epidemic, The American Journal of Drug and Alcohol Abuse, 2020; 46:1, 1-3. DOI: 10.1080/00952990.2019.1686760</div>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.