Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

WHO voert clean-handscampagne

Gilbert Wijntjens
Passend bij dit themanummer las Gilbert Wijntjens de WHO Multimodal Hand Hygiene Improvement Strategy.Passend bij dit themanummer las Gilbert Wijntjens de WHO Multimodal Hand Hygiene Improvement Strategy.
Gezondheidszorg-gerelateerde infecties gaan gepaard met aanzienlijke morbiditeit en mortaliteit onder patiënten. Deze infecties ontstaan door transmissie van pathogenen naar patiënten via de besmette handen van zorgverleners. Wereldgezondheidsorganisatie WHO promoot daarom adequate handhygiëne in de zorg om onnodige infecties te voorkomen. Dit gebeurt middels de campagne Save Lives: Clean Your Hands.

De kern van de campagne is om zorgverleners het gebruik van handgel op alcoholbasis of het wassen van de handen met water en zeep tijdens de volgende 5 momenten te adviseren (My 5 moments for hand hygiene):

1. vóór fysiek patiëntencontact;

2. vóór een schone of aseptische procedure;
3. na (mogelijk) contact met lichaamsmaterialen en -vloeistoffen;

4. na fysiek patiëntencontact;

5. na fysiek contact met de omgeving van de patiënt.

Succesvolle en duurzame verbetering van de handhygiëne wordt echter bepaald door de mate van opvolging door het zorgpersoneel. De WHO heeft daarom een multimodale implementatiestrategie ontwikkeld, bestaande uit een richtlijn en verschillende hulpmiddelen. Dit om zorginstellingen te ondersteunen bij het bevorderen van de handhygiëne. De strategie kent vijf onderdelen:

1. Systeemverandering: Het zorgen voor een infrastructuur om de handhygiëne te bevorderen, waaronder het makkelijk toegankelijk stellen van handgel op alcoholbasis of toegang faciliteren tot een veilige en doorlopende watervoorziening, zeep en handdoeken.

2. Training/educatie: Het periodiek scholen en trainen van de zorgverleners over handhygiëne, gebaseerd op de strategie My 5 moments for hand hygiene en de juiste procedures omtrent handhygiëne.

3. Evaluatie en feedback: Het evalueren en geven van feedback over het naleven van de handhygiëne, de handhygiëneinfrastructuur en handhygiëne-perceptie onder de zorgverleners.

4. Herinneringen op de werkplek: Het herhaaldelijk informeren en herinneren van de zorgverleners aan het belang van handhygiëne en de juiste procedure omtrent handhygiëne.

5. Institutioneel veiligheidsklimaat: Het creëren van een omgeving binnen een instelling waar handhygiëne een hoge prioriteit heeft.

Preventieparadox
Meerdere studies in variërende instellingen en in verschillende landen hebben aangetoond dat de multimodale implementatiestrategie van de WHO de handhygiëne verbetert. De strategie is daarom een bewezen effectieve en duurzame methode om de handhygiëne te bevorderen in zorginstellingen wereldwijd. In het kader van dit themanummer dient echter een preventieparadox genoemd te worden: veelvuldig desinfecteren is namelijk een risicofactor voor het verkrijgen van handeczeem.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.