Belastbaarheid/beoordeling; IZP FML

Vergelijking van energiebronnen en stressoren tussen werkende mannen en vrouwen

Op TBV-online plaatsen we interessante onderzoeken van aios. Deze keer: bedrijfsarts Iris van den Wittenboer, die dit onderzoek deed in haar tijd als arts in opleiding tot bedrijfsarts. Uit het onderzoek blijken significante verschillen in energiebronnen en stressoren tussen de beide geslachten.
Re-integratie

Casemanagers komen met aanbevelingen Wia

Het Register Specialistisch Casemanagement (RSC) heeft praktische aanbevelingen gepubliceerd om de door het kabinet gewenste maatschappelijke discussie te voeden. In deze notitie brengt het RSC in kaart welke problemen de kabinetsvoorstellen opleveren voor de uitvoerbaarheid, betaalbaarheid en menselijke maat. Daar zet de organisatie dan weer concrete alternatieven tegenaan.

Hoogbegaafdheid in de spreekkamer

In het januarinummer van TBV in 2023 verscheen het artikel Hoogbegaafden bij de verzekeringsarts.1 Eén van de bevindingen in dit artikel, gebaseerd op interviews met hoogbegaafde cliënten, was dat er door hen een gebrek aan kennis over hoogbegaafdheid werd ervaren en dat volgens hen de impact van hoogbegaafdheid op het functioneren door de verzekeringsarts wordt onderschat. In dit artikel geven we praktische handreikingen en tips voor de verzekeringsarts in de publieke sector. Want hoewel hoogbegaafdheid geen diagnose is in engere zin, is het volgens ons wel iets waarmee rekening gehouden moet worden.
Kwetsbare groepen

Trek zo nodig aan de bel

Alweer een tijd terug startte Harry op een van de afdelingen waarvoor ik als bedrijfsarts werkte. Hij werd begeleid door een autisme-coach, die ook geregeld met zijn leidinggevende sprak. Zolang er niet veel bijzonders gebeurde, bood zijn werkomgeving voldoende structuur en kon Harry het redelijk aan. De coaching werd daarom beëindigd.
Neurodiversiteit

Huisvrouwen zijn goede managers

In ons spreekuur staat werk centraal, maar vraagt u weleens naar het huishouden? Met regelmaat zie ik voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) neurodivergente personen in mijn spreekkamer. Zij klopten aan bij de gemeente voor hulp. Fysiek zijn ze in staat het huishouden te doen, maar in de praktijk lukt het niet. Voor de gemeenteconsulent is het vervolgens niet altijd eenvoudig te beoordelen of sprake is van een beperking of een gebrek aan motivatie.

Presenteren op de VG-Dagen?

De VG-Dagen vinden dit jaar plaats op 6 en 7 november. Het congres wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG) en de Nederlandse Vereniging van Geneeskundig Adviseurs in Particuliere Verzekeringszaken (GAV) en richt zich op verzekeringsartsen, medisch adviseurs, bedrijfsartsen en andere geïnteresseerden in de verzekeringsgeneeskunde. De eerste dag is een internationale dag met […]

UWV wijzigt CAS-codes naar ICD-11 classificatie

UWV hanteert sinds kort herziene CAS-codes voor diagnoses die gebaseerd zijn op de internationale ICD-11 classificatie. De oude CAS-codes sloten niet meer aan bij actuele diagnoses, zoals de DSM-5, en stonden uniforme communicatie in de weg. De NVVG werkte mee aan de totstandkoming en roept verzekeringsartsen op voortaan de nieuwe codes te gebruiken.
Neurodiversiteit

Dilemma’s bij aanvragen particuliere AOV. Risicobeoordeling versus discriminatie

In de dagelijkse praktijk van bedrijfs- en verzekeringsartsen komen vaak dilemma's voor. Bij de aanvraag van individuele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen beoordeelt de medisch adviseur het risico op arbeidsongeschiktheid van de aanvrager op basis van de actuele gezondheid, aanwezige risicofactoren en medische voorgeschiedenis. De balans tussen risicobeoordeling en het voorkomen van discriminatie is cruciaal.

Vrouwelijk voorgevoel

Tjalling Hon (pseudoniem) is bedrijfsarts niet-praktiserend en ervaringsdeskundige op het gebied van arbeidsongeschiktheid. Hij schrijft blogs voor TBV-online, deze keer over een hoogspanningsspecialist waar op het eerste oog niets mis mee lijkt te zijn. Of toch wel?

Oordeel duurzaamheid

Het idee van de participatiemaatschappij is om iedereen die kan, mee te laten doen, bij voorkeur in betaald werk. Wanneer vanwege een medische aandoening of gebrek, iemand duurzaam niet in staat is om te werken, kunnen jong gehandicapten in aanmerking komen voor een Wajong-2015-uitkering.

TBV-congres