Home Zoek
Geef een zoekterm op ( 769 resultaten )
Verfijn zoekresultaten
TijdschriftCovid-19
‘Elke arts krijgt te maken met Long COVID-patiënten’
“Wat deze patiëntengroep gemeen heeft, is dat ze veel problemen ervaren met werk en inkomen”, legt Rianne Hermanns uit. Hermanns is in 2018 begonnen als nazorgadviseur voor Q-support en inmiddels ook actief voor COVID-19 patiënten met langdurige klachten. “We begeleiden de patiënten op alle leefgebieden, maar mijn aandachtsgebied is werk. Dat hier veel problemen zijn […]
TijdschriftCovid-19
Fysiek consult, telefonisch consult of videoconsult?
In de Nederlandse bedrijfsgezondheidszorg was het videoconsult tot maart 2020 een zeldzaamheid. Tijdens de pandemie verving het videoconsult en het telefonisch consult het fysieke consult, conform het advies van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB). In januari 2021 heeft de NVAB-commissie Beroepsuit- oefening en Ethiek (CBE) een peiling uitgevoerd onder de leden-bedrijfsartsen naar […]
RedactioneelCovid-19
Actualiteit en afscheid
De pandemie lijkt zijn einde te naderen, maar voor bedrijfs- en verzekeringsartsen is het einde nog niet in zicht, juist en vooral omdat voor tienduizenden werkenden COVID-19 nog een lange nasleep heeft. Daarom is het van belang dat we opnieuw - inmiddels voor de derde keer - een special wijden aan COVID-19, die ongeveer de helft van deze editie beslaat. Met uiteraard aandacht voor Long COVID: elke arts krijgt ermee te maken, volgens Hermanns en Pieters.
TijdschriftWet en ethiek
Klager boos op bedrijfsarts: klacht ongegrond
Hoewel een bedrijfsarts niet professioneel de medische informatie behorend bij de WIA-aanvraag heeft afgehandeld, is de klacht die de betreffende werknemer aan het regionaal tuchtcollege heeft geformuleerd ongegrond verklaard. Feiten, klacht en verweer en overwegingen van het regionaal tuchtcollege worden hieronder samengevat. Opvallend is de nauwe blik van het tuchtcollege op de geformuleerde klacht terwijl op meerdere punten de professionaliteit te wensen overlaat.
Veertig jaar Arbeid en Gezondheid (1)
Inmiddels zijn we ruim veertig jaar verder. Een terugblik op het Congres 1978 en een evaluatie van de sindsdien verstreken veertig jaar lijken op zijn plaats. Wie nu de van een dieprode omslag voorziene congresklappers1 uit 1978 leest, beseft hoeveel er in die tijdsspanne is veranderd. De rol van arbeid in een mensenleven wordt niet […]
TijdschriftBeroepsziekten
Beroepscontacteczeem: een zorg voor de werknemer, een taak voor ons
Regelmatig handen wassen is één van de bekendste maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Vaak de handen wassen, maar ook desinfecteren en langdurig gebruik van handschoenen zijn wel een aanslag op de huid. Ook voor de coronacrisis was bij veel werkenden al sprake van deze hoge huidbelasting en daarmee een verhoogd risico op contacteczeem.
TijdschriftBelastbaarheid/beoordeling; IZP FML
Het ziektebriefje is niet meer van deze tijd
Bij ziekte wordt in België vaak een ziektebriefje of doktersverklaring gevraagd om de afwezigheid van het werk te staven. Die justifiëring wordt in een eerste ziektemaand vaak geëist door de werkgever, die instaat voor 1 maand loondoorbetaling. Na die maand is een arbeidsongeschiktheidsattest nog steeds aan de orde, maar is het de sociale zekerheid die een lager vervangingsinkomen voorziet: de werknemer valt terug op 60 procent van het laatst verdiende loon.
TijdschriftPsychische aandoeningen
WerkWeb-Autisme
Voor werkenden met een autismespectrumstoornis (vanaf nu autisme) is het vaak niet eenvoudig om zich staande te houden in de huidige arbeidsmarkt. Net als voor iedereen, is het hebben van betaald werk voor hen een belangrijke waarde in het leven. Het is daarom belangrijk om hen te ondersteunen in het proces van vinden en behouden van werk. Vanuit die visie is de afgelopen jaren de website www.werkwebautisme.nl ontwikkeld door een consortium van kennis- en praktijkpartners, samen met mensen die zelf autisme hebben (kader 1). In dit artikel brengen we deze website onder de aandacht van bedrijfs- en verzekeringsartsen door informatie te delen over de ontwikkeling en de inhoud ervan.
TijdschriftBeroepsziekten
Occupational and Environmental Lung Disease
Eind 2020 is het boek Occupational and Environmental Lung Disease verschenen van de European Respiratory Society (ERS). Beroepslongziekten zijn niet zoals andere longziekten alleen het domein van patiënt, huisarts en longarts. Bij beroeps- longziekten moet de bedrijfsarts beslissen over doorwerken of stoppen met werken en samenwerken met andere arboprofessionels en werkgever voor een optimale aanpak.
TijdschriftCovid-19
Cao 149 betreffende aanbevolen of verplicht telewerk omwille van de coronacrisis
Om de COVID-19-pandemie in te dijken heeft de Belgische overheid een uitzonderlijke inspanning gevraagd aan al wie kan telewerken. Dit langdurig niet-vrijwillig telewerken kreeg in januari 2021 een wettelijk kader. TBV belicht de bijdrage van Brecht Stalmans1 over aanbevolen of verplicht telewerk omwille van de coronacrisis2. Die bijdrage was onderdeel van de webinar op 5 maart 2021, georganiseerd door FOD WASO3, en bood inspiratie aan meer dan 700 deelnemers, onder wie arbeidsartsen.