Kennis en kwaliteit
Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk
Sinds 2003 organiseert de International Labour Organization (ILO) de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Dit jaar vindt die plaats op 28 april. Het thema is 'Gezondheid en veiligheid: de rol van AI en digitalisering op de werkvloer'.
Minisymposium NSPOH over onderzoek van aios
Op 19 maart 2025 vond een minisymposium plaats bij de NSPOH. Acht aios verzekerings- en bedrijfsgeneeskunde presenteerden de voorlopige resultaten van hun wetenschappelijke onderzoek dat zij uitvoerden ter afronding van hun opleiding. Het symposium werd gecoördineerd door Peter van Haren en Cathrien Jacobi. Als referenten waren aanzwezig dr. Jan Hoving, Senior Onderzoeker Afdeling Public & Occupational Health Amsterdam UMC en dr. Rob Kok, hoofd medische zaken Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.
Motivatie
Vanwege het landelijk tekort aan verzekeringsartsen zet UWV structureel in op werving. Om deze artsen door te laten stromen naar de medische vervolgopleiding verzekeringsgeneeskunde is begeleidingscapaciteit van RGS-erkende praktijkopleiders nodig.
Niemand is normaal; het nieuwe normaal
Wat is normaal? In de wetenschap, statistiek en geneeskunde was ‘normaal' lange tijd de maatstaf: een gemiddelde, een referentie, een richtlijn. Maar het idee van ‘normaal' neigt ertoe mensen in hokjes te stoppen, terwijl gezondheid flexibeler en complexer is dan een simpele norm. In het dagelijks leven, en zeker ook in de wereld van arbeid en gezondheid, is ‘normaal' steeds meer een rekbaar begrip geworden. In dit nummer van TBV belichten we neurodiversiteit en neurodivergentie, gebieden waarin die norm steeds meer begint te knellen.
Verschillen en hoe wij daarmee omgaan
Het neurodiversiteitsparadigma wijst ons erop hoe we nog vaak stigmatiserend omgaan met de variatie in informatieverwerking tussen mensen. Dat kan een negatieve impact hebben op duurzame arbeidsparticipatie. Verzekerings- en bedrijfsartsen kunnen mee de vinger aan de pols houden en bijdragen aan verandering.
Zet interactie écht centraal
De beeldvorming over neurodivergente mensen is vaak nog gebaseerd op stereotype beelden en extreme voorbeelden met kansenongelijkheid of uitsluiting van onderwijs en werk als gevolg. Wat als we een omgeving creëren waarin neurodiversiteit een gegeven is in plaats van een onoverbrugbaar verschil?
Waar werken mensen met autisme?
Eerder onderzoek naar mensen met autisme en werk richtte zich vooral op de vraag óf autistische mensen werken en onder welke voorwaarden, met veelal anekdotische beschrijvingen van waar ze werken. Deze studie had als doel de verdeling van beroepssectoren onder autistische werknemers in Nederland in kaart te brengen.
Voorspellende factoren bij herhaald verzuim door veelvoorkomende psychische klachten
Van de werknemers die uitvallen door veelvoorkomende psychische klachten, valt 20 tot 30% opnieuw uit, veelal binnen drie jaar na terugkeer in werk. In dit literatuuronderzoek proberen onderzoekers Lydia in ’t Hout, Shirley Oomens, Emma Vossen, Suzanne van Hees en Roland Blonk inzicht te krijgen in factoren die de kans op herhaald verzuim vergroten of verminderen.
Psychische klachten bij werknemers en de kwaliteit van de arbeid
Het vakgebied Arbeid en Gezondheid kent een lange en rijke geschiedenis. André Weel en Jurjen Breedijk, beide bedrijfsarts en curator bij het Trefpunt Medische Geschiedenis Nederland op Urk, werken aan een Canon waarin deze geschiedenis in enkele tientallen bijdragen wordt samengevat. Deze teksten worden te zijner tijd gebundeld in een boek (de Canon voor Arbeid en Gezondheid), maar verschijnen daarvoor al op TBV-online.
‘Het is belangrijk dat je als arts een beetje snapt wat je doet met AI’
Op TBV-online besteden we graag aandacht aan bedrijfs- en verzekeringsartsen die hun vak verder willen brengen. Deze keer: Jean-Maurice Cijntje, bedrijfsarts, ondernemer en lid van de commissie AI en digitalisering van de NVAB. ‘Voor veel mensen is dit ver van hun bed. Als je software niet leuk of interessant vindt, ga je jezelf er ook niet in verdiepen.’